'The Spoon' traint zijn Poolse ijskloon Was

Voormalig wereldtopper Jeremy Wotherspoon is nu trainer in Inzell. Bij de wereldbeker won hij zilver met zijn Poolse evenbeeld Arthur Was.

Artur Was from Poland skates during the men's 500 meters at the Essent ISU speed skating World Cup in Heerenveen, November 17, 2012. REUTERS/Michael Kooren (NETHERLANDS - Tags: SPORT SPEED SKATING)
Artur Was from Poland skates during the men's 500 meters at the Essent ISU speed skating World Cup in Heerenveen, November 17, 2012. REUTERS/Michael Kooren (NETHERLANDS - Tags: SPORT SPEED SKATING) REUTERS

Aziaten, Noord-Amerikanen, de laatste tijd ook Nederlanders, hier en daar een Fin. Maar een Poolse sprinter in de top van het wereldbekerklassement op de 500 meter? Arthur Was (26) won afgelopen weekeinde in Thialf als eerste Pool ooit zilver op de kortste afstand, in 34,98 seconde. Het was bovendien de eerste wereldbekermedaille voor de Kia Speedskating Academy uit Inzell, waar hij sinds vorig seizoen traint onder leiding van Jeremy Wotherspoon. Opvallend: qua stijl lijkt de 1.92 meter lange Was een kopie van zijn Canadese coach – zelf 1.90 meter en nog altijd wereldrecordhouder met 34,03. „Iedereen zegt dit omdat onze lichaamsafmetingen hetzelfde zijn”, zegt Wotherspoon.

Kopieer je als coach jezelf?

„Mijn ideeën over sprinten zijn gebaseerd op wat ik zelf deed als schaatser. Omdat Arthur dezelfde lichaamsmaten heeft, werkt dat ook goed voor hem. Als hij kleiner was, zou ik aanpassingen moeten doen en schaatste hij anders.”

Wanneer zag je hem voor het eerst schaatsen?

„Ik denk in 2005, de eerste keer dat ik tegen hem reed. Hij leek me een veelbelovende sprinter. Sindsdien volgde ik hem een beetje. Hij had ups en downs, stopte een jaar later. Ik verloor hem uit het oog.”

Hoe kan hij nu als relatief oude sprinter alsnog de wereldtop halen?

„Hij had nooit een trainingsprogramma voor een sprinter, geen consistente lijn. Wij richten de training volledig op zijn sterke punt, de 500 meter. Elke dag trainen, het hele jaar door. Daardoor krijgt hij nu eindelijk uit zijn lichaam wat erin zit.”

Volgens Marnix Wieberdink (eigenaar van de Academy) wilden jullie hem vorig jaar wegsturen omdat hij te vaak afgeleid was.

„Ja, fotograferen, muziek maken, sterren kijken. Daar werd je soms gek van. Maar nu leeft hij echt als een topsporter. Arthur heeft zich gerealiseerd dat hij er alles voor moet doen en laten.”

Hoe belangrijk is dit succes voor jou als coach?

„Het is altijd leuk iemand te coachen die een medaille wint. En voor hemzelf zal het meer zelfvertrouwen geven. Als je één keer wereldklasse kunt zijn, heb je de kwaliteiten om dat te herhalen.”

Kan de ‘kopie’ jouw wereldrecordtijd van 34,03 verbeteren?

„Ik deed dingen beter dan hij en hij heeft wel dingen die hij beter kan dan ik. Iemand zal toch ooit dat record wel verbeteren? Liever Arthur dan een Nederlander.”

    • Maarten Scholten