Bomaanslag op bus in Tel Aviv, nieuwe luchtaanvallen Israël

Een bij de aanslag gewond geraakte vrouw word behandeld op straat, naast de bus waarin de bom rond het middaguur afging.
Een bij de aanslag gewond geraakte vrouw word behandeld op straat, naast de bus waarin de bom rond het middaguur afging. Foto Reuters / Ariel Beshor

In Tel Aviv, nabij het hoofdkantoor van het Israëlische leger, is een bom afgegaan in een bus. Daarbij zijn ten minste 22 mensen gewond geraakt. Hamas eist de aanslag niet op, maar stelt wel dat Israël ‘hier zelf om gevraagd heeft’.

De explosie vond plaats rond het middaguur, op een van de drukste bustrajecten van de tweede stad van het land. De Israëlische televisie toont beelden van een met rook gevulde bus waar de ramen van gesneuveld zijn. Volgens een ooggetuige, die sprak met een nationaal televisiestation, is de bus ‘volledig verkoold’ aan de binnenkant. Een ander verklaart dat er niet veel passagiers in zaten toen de explosie zich voordeed. Van de slachtoffers zou één iemand ernstig gewond zijn geraakt.

De getroffen bus. Foto AP / Oded Balilty

De getroffen bus. Foto AP / Oded BaliltyDe getroffen bus. Foto AP / Oded Balilty

Volgens een woordvoerder van de politie wordt momenteel onderzocht of de bom achtergelaten is in de bus of dat het het werk is van een zelfmoordterrorist. “We hebben sterke vermoedens dat dit een terroristische aanslag is”, zei hij. De politie zou ‘een of twee’ twee verdachten op het spoor zijn.

Beeld van Al Jazeera:

’Hamas eist verantwoordelijkheid op via luidsprekers’

Verslaggevers van de BBC melden dat Hamas de verantwoordelijkheid voor de aanslag opeist via de luidsprekers van moskeeën. Ze zouden zeggen dat ze de bom in de bus geplaatst hebben.

De Midden-Oostenchef van de BBC, Paul Danahar:

Twitter avatar pdanahar Paul Danahar #Hamas claims responsibility over loudspeakers in #Gaza

En Jon Donnison, de correspondent in Gaza voor de BBC:

Twitter avatar JonDonnison Jon Donnison Hamas claims responsibility for bus explosion in Tel Aviv broadcatsing statement from mosques in #Gaza. Say managed to place bomb on bus.

Volgens Danahar wordt de explosie in Gaza gevierd:

Twitter avatar pdanahar Paul Danahar celebratory gunfire going off in Gaza after bus reports of bus attack in Tel Aviv

Een officiële verklaring van Hamas is er echter nog niet. Woordvoerder Sami Abu Zuhri zei de aanslag te prijzen, maar de verantwoordelijkheid opeisen namens Hamas deed hij niet. Een andere woordvoerder, Fawzi Barhoum, zei tegenover Al Jazeera dat dit ‘een logische reactie is op alle Israëlische agressie’.

“Israël heeft zelf om deze consequenties gevraagd door Palestijnse burgers te doden. We hebben hiervoor gewaarschuwd. Als Israël doorgaat met het geweld, zijn alle opties open.”

Nieuwe luchtaanvallen van Israël

In Gaza zijn na de aanslag in Tel Aviv nieuwe explosies te horen. Het voetbalstadion Al-Yarmouk zou doelwit geweest zijn. Volgens Palestijnse media zijn daar vijf doden bij gevallen.

Twitter avatar haaretzcom Haaretz.com #Palestinian media reports #Israel bombs Yarmouk stadium in #Gaza many deaths reported http://t.co/1fpmFke1

Bij het Britse ITV hebben ze beelden van de nieuwe explosies in Gaza.

BBC-correspondent Jon Donnison hing aan de lijn met zijn werkgever tijdens de nieuwe luchtaanvallen:

135 doden na een week van wederzijds geweld

Al een week bestookt Israël Palestijnse militanten in Gaza, nadat van die kant aanhoudend raketten richting Israël geschoten werden. Er zijn in de afgelopen week 130 Palestijnen en vijf Israëliers omgekomen bij het geweld.