Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Teeven bekijkt regeling verblijfsvergunning - asielzoekers wijzen aanbod opvang af

Staatssecretaris Teeven kreeg gisteren een petitie van de bewoners van de tentenkampen in Osdorp aan. Zij vinden dat ze het recht hebben om te demonstreren omdat ze levensgevaar lopen als ze terug naar hun land gaan. Foto ANP/Evert-Jan Daniels
Staatssecretaris Teeven kreeg gisteren een petitie van de bewoners van de tentenkampen in Osdorp aan. Zij vinden dat ze het recht hebben om te demonstreren omdat ze levensgevaar lopen als ze terug naar hun land gaan. Foto ANP/Evert-Jan Daniels Staatssecretaris Teeven kreeg gisteren een petitie van de bewoners van de tentenkampen in Osdorp aan. Zij vinden dat ze het recht hebben om te demonstreren omdat ze levensgevaar lopen als ze terug naar hun land gaan. Foto ANP/Evert-Jan Daniels

Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) gaat de regeling bekijken op grond waarvan asielzoekers worden afgewezen worden voor een verblijfsvergunning, terwijl ze niet altijd terug kunnen. Dat zei hij vandaag tijdens een debat met de Tweede Kamer over de tentenkampen van illegalen in Amsterdam en Den Haag.

Volgens PvdA-Kamerlid Khadija Arib is het nu bijna onmogelijk om in aanmerking te komen voor een zogeheten ‘buitenschuldverklaring’, waarmee uitgeprocedeerde asielzoekers toch in Nederland mogen blijven omdat terugkeer niet mogelijk is.

Teeven zei toe de regeling te bekijken. Wel merkte hij vast op dat het buitenschuldcriterium alleen geldt voor asielzoekers die aantoonbaar hebben meegewerkt aan hun terugkeer. Voor de bewoners van de tentenkampen in Osdorp is dat dus niet het geval, aldus de staatssecretaris. Volgens Teeven weigeren de asielzoekers in de tentenkampen namelijk mee te werken of hun terugkeer te bespreken met de IND.

“Maar als die bereidheid er niet is, wordt het buitengewoon ingewikkeld.”

De staatssecretaris had de asielzoekers eerder een maand opvang geboden als ze meewerken, maar daar weigerden ze op in te gaan. Vervolgens bood de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan de asielzoekers hetzelfde aan bij tien verschillende gemeenten, iets waar Teeven mee kon leven. De uitgeprocedeerde asielzoekers, waarvan een deel eerder vandaag in hongerstaking ging, hebben echter laten weten ook dit voorstel af te slaan. Ze zijn op zoek naar een structurele oplossing. Een asielzoeker uit Sudan na afloop van het debat:

“Anders staan we over dertig dagen weer op straat.”