Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Staatssecretaris Van Rijn wil rookleeftijd naar 18 jaar brengen

De sigarettenfabriek van Philip Morris Holland B.V. in Bergen op Zoom. Per jaar worden er ongeveer 94 miljard sigaretten geproduceerd.
De sigarettenfabriek van Philip Morris Holland B.V. in Bergen op Zoom. Per jaar worden er ongeveer 94 miljard sigaretten geproduceerd. Foto ANP / Lex van Lieshout

De minimumleeftijd om tabak te mogen kopen gaat zeer waarschijnlijk van 16 naar 18 jaar. Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Martin van Rijn werkt aan een voorstel over deze verhoging van de leeftijdsgrens, meldt De Telegraaf.

De tabaksindustrie drong een week geleden al bij het kabinet aan op de verhoging van de leeftijdsgrens voor het kopen van sigaretten. Die grens werd in 2003 vastgesteld op 16 jaar. Als het aan de tabaksbranche ligt gaat die leeftijd omhoog naar 18, omdat ‘roken niet iets voor kinderen is’.

Van Rijn liet weten het idee van de leeftijdsverhoging ‘zeker niet slecht’ te vinden. Bronnen in de coalitie melden aan De Telegraaf dat het voorstel van de staatssecretaris er snel kan zijn. Van Rijn wil nog niet ingaan op de termijn, maar laat weten het onderwerp binnenkort te willen bespreken met het kabinet.

In het regeerakkoord spraken VVD en PvdA al af dat de minimumleeftijd voor het drinken van bier en wijn wordt verhoogd van 16 naar 18 jaar.

Martin van Rijn, staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, werkt aan een plan om het tabaksbeleid aan te scherpen. Foto ANP / Robert Vos

Martin van Rijn, staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, werkt aan een plan om het tabaksbeleid aan te scherpen. Foto ANP / Robert VosMartin van Rijn, staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, werkt aan een plan om het tabaksbeleid aan te scherpen. Foto ANP / Robert Vos