Staakt-het-vuren Israël en Hamas - ‘dit is voor iedereen beter’

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton had vanavond een ontmoeting met de Egyptische president Morsi. Foto AP

Israël en Hamas hebben na bemiddelingspogingen ingestemd met een staakt-het-vuren in Gaza. Het bestand werd vanavond aangekondigd in Kairo en werd even na acht uur Nederlandse tijd van kracht.

De Egyptische minister van Buitenlandse Zaken kondigde het bestand vanavond aan op een persconferentie met zijn Amerikaanse collega Hillary Clinton. Het kantoor van de Israëlische premier Netanyahu bevestigde kort daarna via Twitter dat er overeenstemming is over een bestand:

Twitter avatar IsraeliPM PM of Israel PM #Netanyahu spoke with Pres Obama; accepted his recommendation to give Egyptian proposal for a ceasefire a chance

Netanyahu benadrukt dat de Israëlische regering alles zal blijven doen om de veiligheid van Israëlische burgers te waarborgen. Hij waarschuwt dat “krachtiger actie” van de kant van Israël nodig is als het staakt-het-vuren mislukt.

Tot even na acht uur gingen de vijandigheden tussen Israël en Hamas door. Israël bleef luchtaanvallen uitvoeren en vanuit Gaza bleven er raketten richting Israël gaan. Uiteindelijk werd het rustig en gingen inwoners van Gaza de straat op om “de overwinning” te vieren. Het Israëlische leger bevestigde het staakt-het-vuren even later op Twitter:

Twitter avatar IDFSpokesperson IDF After 8 days, the IDF has accomplished its goals in Operation Pillar of Defense. A cease-fire agreement has come into effect.

‘Staakt-het-vuren nu voor iedereen beter’

Clinton bedankte de Egyptische president Morsi voor zijn bemiddelingspogingen tussen Hamas en Israël. Morsi heeft “leiderschap” getoond, aldus Clinton. Ze sprak over een “cruciaal” moment voor de regio en riep op tot directe vredesbesprekingen tussen Israël en de Palestijnse Autoriteit.

Onze buitenlandredacteur Carolien Roelants zegt in een reactie op de aankondiging van het staakt-het-vuren dat het afwachten is wat er precies is afgesproken:

“Ik kan me niet voorstellen dat ze alleen hebben afgesproken het vuren te staken. De aanslag in Tel Aviv van vanochtend heeft in mijn ogen de wil van de internationale bemiddelaars versterkt om een bestand te bereiken.

Israël realiseert zich vermoedelijk dat het met aanhoudende luchtaanvallen en een grondinvasie de raketbeschietingen niet volledig kan stoppen. Hamas riskeert ook populariteit te verliezen als de schade in Gaza groter wordt door de oorlog. Voor iedereen is het nu beter dat er een staakt-het-vuren is.”

Bestand komt na aanslag op bus in Tel Aviv

Het mogelijke staakt-het-vuren komt een aantal uur nadat er in Tel Aviv een aanslag op een bus werd gepleegd. Daarbij raakten meer dan twintig mensen gewond. Israël bestempelde de aanslag als een terreuraanslag. De politie zou één of twee verdachten op het spoor zijn.

Het Israëlische offensief in Gaza begon vorige week met de liquidatie van Hammas-commandant Ahmed Jabari. Volgens de Israëli’s was de aanval op Jabari een reactie op de honderden raketten die in de dagen daarvoor op Israël werden afgeschoten. Bij Israëlische luchtaanvallen op Gaza kwamen afgelopen week meer dan 140 Palestijnen om. Vijf Israëli’s vonden de dood bij raketaanvallen.

    • Pim van den Dool