'Shortsellers' op de beurs bedreigen Imtech

Uit een nieuw register van de AFM blijkt dat op de beurs wordt gespeculeerd op een koersdaling van het aandeel Imtech.

Wie de resultaten van technisch dienstverlener Imtech over de afgelopen jaren bekijkt, ziet een bloeiend bedrijf. De omzet steeg ieder jaar, net als de winst. In 2007 kwam de winst uit op 91,9 miljoen met een omzet van 3,34 miljard euro. In 2011 bedroeg de omzet 5,1 miljard euro en bleef er een winst van 150,4 miljoen euro over.

Het bedrijf kon ook de laatste jaren mooie, nieuwe orders aankondigen, terwijl de economische crisis voortwoekert in Europa. Zo presenteerde Imtech deze zomer de opdracht om in Polen een groot pretpark te bouwen, een opdracht van honderden miljoenen. En afgelopen oktober liet het bedrijf weten van Airbus een tienjarig contract te hebben ontvangen om lak op nieuwe vliegtuigen sneller te laten drogen.

Toch zijn er beleggers die blijkbaar weinig vertrouwen hebben in de toekomst van de technische dienstverlener. Uit een nieuw register van toezichthouder Autoriteit Financiële Markten (AFM) blijkt dat verschillende hedge fondsen short posities hebben opgebouwd in Imtech. Met een short positie speculeert een belegger op een koersval van een aandeel. De AFM publiceert dit register sinds begin november.

Uit het register blijkt bijvoorbeeld dat beleggers een koersdaling verwachten van bouwbedrijf BAM, bank en verzekeraar SNS Reaal en vastgoedfonds Wereldhave. Dat zijn weinig verassende posities. De problemen van deze bedrijven zijn algemeen bekend. De bouwwereld ligt door de economische crisis op zijn gat. De vastgoedfinancieringstak Property Finance hangt als een molensteen om de nek van SNS Reaal. Wereldhave investeert in vastgoed, dat op het moment slecht rendeert.

Maar waarom The Children Investment Fund, Naya Master Fund, Denjoy Integral Fund en Morton Holdings verwachten dat Imtech in de problemen zal raken, is op het eerste gezicht onduidelijk.

Gisteren gaf een analist van ABN Amro een mogelijke reden. De analist gaf zijn klanten een verkoop advies voor het aandeel Imtech vanwege de slechte kaspositie van het bedrijf. Het aandeel Imtech verloor gisteren vervolgens ruim 10 procent op de Amsterdamse beurs.

Volgens de analist heeft Imtech een probleem in Duitsland met het geld innen bij klanten. Uit de analyse blijkt dat Imtech op sommige betalingen al meer dan 231 dagen moet wachten. Het bedrijf heeft dat opgelost door zelf klanten ook later te betalen. Maar volgens de analist is dat een onhoudbare situatie. „Op een gegeven moment stoppen leveranciers gewoon met het leveren van onderdelen.” Volgens de analyse komt Imtech op een gegeven moment zo in de problemen dat er nieuw kapitaal nodig is. Een claimemissie is volgens de ABN-analist een van de mogelijkheden. Daar zullen huidige aandeelhouders niet blij mee zijn, omdat dat een verwatering voor hen betekent.

Imtech was vanochtend niet bereikbaar voor commentaar.

    • Tom Kreling