Griekse premier ‘verbijsterd’ over uitblijven steun

Een man loopt langs een krantenkiosk in Athene. Links op de voorpagina: de Griekse premier Antonis Samaras. Foto Reuters / John Kolesidis

Griekenland is “verbijsterd” over het feit dat de euroministers van Financiën het vannacht niet eens zijn geworden over de manier waarop de schuld van het land verminderd kan worden. De Griekse premier Samaras waarschuwt dat niet alleen de toekomt van zijn land op het spel staat, aldus AP.

Volgens Samaras voldoen de Grieken aan alle voorwaarden om in aanmerking te komen voor een nieuwe tranche leningen van 31,5 miljard euro en staat de stabiliteit van de hele eurozone op het spel.

Overleg afgebroken zonder besluit

De ministers van financiën van de eurolanden braken een overleg over Griekenland vannacht af zonder besluit. De eurolanden zijn bereid het bedrag over te maken, net als twee tranches die het land eerder misliep. Maar het Internationaal Monetair Fonds (IMF), dat meebetaalt, weigert dit omdat het de Griekse schuld op lange termijn onhoudbaar vindt. Het IMF eist een ingrijpende vermindering van de schulden, liefst doordat eurolanden op de één of andere manier een deel kwijtschelden.

De eurolanden weigeren dit en zien meer in een mix van diverse methodes die tegelijk ingezet kunnen worden om die schulden te verlagen, zoals lagere rentes op leningen aan Griekenland, langere afbetalingstermijnen en een schema waarbij Griekenland zijn eigen schuld met korting terugkoopt van particuliere obligatiehouders

Na elf uur vergaderen zei eurogroepvoorzitter Jean-Claude Juncker vanmorgen dat hij “een beetje teleurgesteld” was en dat het beraad maandag verder gaat.

Dijsselbloem wil zich niet laten opjagen

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem wilde zich vandaag niet uitlaten over de kans van slagen van de volgende onderhandelingsronde over steun aan Griekenland. “Ik laat me niet opjagen”, zei Dijsselbloem vandaag tegen persbureau Novum.

Volgens Dijsselbloem was er bij het overleg vannacht ‘niet echt sprake van botsingen’. Dijsselbloem:

“Er zijn van verschillende kanten verschillende wensen geuit. Daar wordt nu aan gerekend, en maandag gaan we verder.”

Hij herhaalde dat Nederland geen extra geld voor de Grieken wil, en ook tegen kwijtschelding van Griekse schulden is.

“De Nederlandse positie is duidelijk. Ook anderen zullen nu stappen moeten zetten.”

Vannacht liepen de besprekingen over de uitbetaling van de volgende termijn voor Griekenland vast.