Rondlopen in je blote kont? San Francisco verbiedt het

GRAPHIC CONTENT Protesters expose themselves at San Francisco's City Hall after the city's Board of Supervisors approved a ban on public nudity on November 20, 2012. San Francisco lawmakers voted to outlaw most public nudity, despite protests in the famously free and easy California city -- including a naked demo outside City Hall. The city's Board of Supervisors approved a ban proposed by Scott Wiener; its Castro neighborhood is a gay hub where so-called Naked Guys regularly hang out. The law was approved by 6 votes in favor to 5 against at an afternoon meeting, at which Wiener said the move was long overdue. AFP PHOTO/Josh Edelson
GRAPHIC CONTENT Protesters expose themselves at San Francisco's City Hall after the city's Board of Supervisors approved a ban on public nudity on November 20, 2012. San Francisco lawmakers voted to outlaw most public nudity, despite protests in the famously free and easy California city -- including a naked demo outside City Hall. The city's Board of Supervisors approved a ban proposed by Scott Wiener; its Castro neighborhood is a gay hub where so-called Naked Guys regularly hang out. The law was approved by 6 votes in favor to 5 against at an afternoon meeting, at which Wiener said the move was long overdue. AFP PHOTO/Josh Edelson Naaktlopers protesteren voor het stadhuis in San Francisco tegen het verbod van de gemeenteraad. Foto AFP / Josh Edelson

Rondwandelen in je blote kont? In San Francisco kan het gewoon. Maar vanaf februari niet meer. De gemeenteraad ging gisteren namelijk akkoord met een verbod op naaktlopen in het openbaar.

Nog niet zo lang geleden was het heel gewoon om in een supermarkt in Castro, San Francisco iemand met een bloot achterwerk langs de schappen te zien lopen. Zelfs in restaurants waren rondbungelende geslachtsdelen geen ongewoon verschijnsel. Naaktlopen was een eigenzinnig en onderscheidend trekje van de kleurrijke stad met haar ruimdenkende inwoners. Maar ook aan deze ruimdenkendheid zit een grens, want het adamskostuum in het openbaar werd niet door eenieder gewaardeerd.

De ‘kijk eens wat ik heb’-mentaliteit

Nadat hij tal van klachten binnenkreeg, besloot het Democratische gemeenteraadslid Scott Wiener (wiki) actie te ondernemen. Vooral in de wijk Castro, waar veel homoseksuelen wonen, zouden de problemen groot zijn. Een groep mannen liep dagelijks naakt of bijna naakt rond. Wiener verklaarde zich twee jaar lang tegen de klagers te hebben verzet, maar voelt zich nu genoodzaakt te handelen. Wiener:

“Het is niet langer een eigenzinnig trekje van San Francisco dat zich af en toe voordeed. In Castro gebeurt het inmiddels zeven dagen per week. Het heeft wat weg van een ‘Hé, kijk eens wat ik heb’-mentaliteit.”

Vorig jaar al ging er in de stad een verordening van kracht, die eiste dat naaktlopers een handdoek neerlegden als ze gebruikmaakten van publieke ruimtes. Het akkoord dat gisteren werd bereikt, gaat dus een stuk verder. Onnodig, vinden de raadsleden die tegen stemden. Een verbod op naaktlopen zou de aandacht van de politie afleiden van de grotere problemen die spelen. Raadslid John Avalos vreest zelfs voor de reputatie van de stad. Avalos:

“We zijn een baken van licht voor andere delen van het land en soms is het een beetje gek hoe we ons uiten.”

Demonstranten voor het stadhuis van San Francisco. Foto AFP / Josh EdelsonDemonstranten voor het stadhuis van San Francisco. Foto AFP / Josh Edelson

Naaktlopers: wat we doen is niet aanstootgevend

Gisteren gingen nudisten de straat op om te protesteren tegen het verbod. “Naakt zijn is een vorm van vrijheid, geen misdaad”, aldus een van de demonstranten. “Nudisme is volgens de wet van California helemaal niet obsceen”, bepleitte demonstrante Gypsy Taub. Taub sprak er dan ook schande van dat het voorstel van Wiener doorgang vindt.

Demonstrant protesteert tegen verbod op naaktlopen in San Francisco. Foto AFP / Josh EdelsonDemonstrant protesteert tegen verbod op naaktlopen in San Francisco. Foto AFP / Josh Edelson

Volgens de wet van de staat van California is naaktlopen enkel strafbaar als het aanstootgevend is, bericht The New York Times. Maar de toename van het aantal naaktlopers brengt hier volgens Wiener verandering in.

Naaktlopers riskeren boete en bij drie overtredingen celstraf

Mochten de naaktlopers het er toch op wagen, dan riskeren ze een boete van honderd dollar (78 euro). Bij drie overtredingen kunnen ze zelfs een boete krijgen van vijfhonderd dollar (390 euro) en een jaar gevangenisstraf.

Een demonstrante in het stadhuis van San Francisco. Foto AFP / Josh EdelsonEen demonstrante in het stadhuis van San Francisco. Foto AFP / Josh Edelson

Op feesten, straatmarkten en optochten is het echter wel geoorloofd de blote billen te showen, mits organisatoren hier toestemming voor hebben gevraagd. Deelnemers aan de jaarlijkse gaypride en de Bay-to-Breakers hardloopwedstrijd hoeven zich dus geen zorgen te maken. Ook op het strand is naaktlopen toegestaan.

    • Jeannine Julen