Poolse terreurverdachte geïnspireerd door Breivik

De man die is gearresteerd wegens de verijdelde aanslag op het Poolse parlement is gefascineerd door de Noorse schutter Anders Breivik.

Warschau. De man die van plan was een autobom van vier ton te laten ontploffen bij het parlementsgebouw in Warschau, was geïnspireerd door Anders Breivik. Dat heeft de Poolse premier Donald Tusk tijdens een persconferentie gezegd. De politie arresteerde de man op 9 november, zo maakte de regering gisteren bekend. Volgens Tusk deed de verdachte van de bomaanslag weinig om zijn fascinatie met Breivik te verhullen. Hij zei ook dat een analyse van Breiviks contacten in het buitenland de onderzoekers had geleid naar de verdachte.

De man, die geen lid was van een politieke groepering, heeft extreem-rechtse sympathieën, vertelde de Poolse openbaar aanklager Mariusz Krason: „Hij stelt dat hij handelde uit nationalistische, anti-semitische en xenofobische motieven. Hij verkende de buurt rondom het parlement en verzamelde explosieven. De dreiging van een aanslag was reëel.”

De verdachte is een 45-jarige Poolse universitair onderzoeker die toegang had tot de laboratoria van de Landbouwuniversiteit van Krakau. Uit de bij hem gevonden spullen blijkt dat de man een expert was en zelf bommen kon bouwen. Zo was hij in het bezit van explosieve stoffen als hexogen en tetryl, ontstekingen, munitie en geweren, alhoewel hij nergens een vergunning voor had. Zijn achtergrond verschafte hem de toegang tot deze goederen. NRC