Plan: tabak pas te koop bij 18 jaar

Winkels en cafés zouden in de toekomst geen sigaretten meer mogen verkopen aan jongeren onder de achttien jaar. Staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid, PvdA) vindt dat „een goed idee”, zegt zijn woordvoerder.

De staatssecretaris reageert hiermee op een bericht vanochtend in De Telegraaf als zou hij een wetsvoorstel voor zo’n verbod voorbereiden. Het ministerie wil niet bevestigen of de staatssecretaris zo’n wetsvoorstel daadwerkelijk schrijft.

Nu mag iedereen vanaf zestien jaar sigaretten kopen; voor 2003 mocht dat op nog lagere leeftijd. In het regeerakkoord is afgesproken dat winkels in elk geval alcohol niet meer mogen verkopen aan kinderen onder de achttien.

„Mijn fractie heeft lang geduwd en getrokken om het verbod op verkoop van alcohol aan jongeren aangenomen te krijgen. Gelukkig is dát gelukt”, zegt fractiespecialistMyrthe Hilkens van coalitiepartij PvdA. „Ik ben blij als de staatssecretaris dit dossier serieus neemt. Tabaksverslaving is een hardnekkige verslaving.”

Van Rijn heeft de portefeuille ‘tabak’ overgenomen van minister Schippers (Volksgezondheid, VVD). De anti-tabakslobby vond dat zij te liberaal was op dit gebied: zij vindt dat men zelf moet weten of men rookt.