Orthodontist volgend jaar weer goedkoper

De tarieven voor orthodontisten stegen dit voorjaar flink nadat de prijzen waren losgelaten, soms met wel 30 procent. De tarieven gaan nu weer met 16 procent naar beneden in 2013. Foto ANP
De tarieven voor orthodontisten stegen dit voorjaar flink nadat de prijzen waren losgelaten, soms met wel 30 procent. De tarieven gaan nu weer met 16 procent naar beneden in 2013. Foto ANP De tarieven voor orthodontisten stegen dit voorjaar flink nadat de prijzen waren losgelaten, soms met wel 30 procent. De tarieven gaan nu weer met 16 procent naar beneden in 2013. Foto ANP

Door de vaste prijzen in de tandheelkunde die volgend jaar weer ingaan, wordt de orthodontist per 1 januari 16 procent goedkoper. Dat blijkt uit de nieuwe tarieven die de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft vastgesteld voor tandartsen en orthodontisten voor 2013. De vaste tarieven volgen op het mislukte experiment met de vrijgestelde tarieven.

Van de zomer besloot minister Schippers van Volksgezondheid de proef met vrije prijzen te stoppen met ingang van 2013. Te veel tandartsen verhoogden na het loslaten van de vaste tarieven hun prijzen, terwijl de bedoeling van het experiment juist een daling van de prijzen was door meer concurrentie.

De orthodontist wordt goedkoper doordat nu een eerder toegezegde korting alsnog wordt doorgevoerd. In juni 2011 werden de prijzen al 16 procent lager. Door het experiment met de vrije prijzen ging de tweede korting van 16 procent niet door. Die voert de NZa nu alsnog definitief door. Uit onderzoek in 2010 bleek dat de tarieven te hoog waren: orthodontisten hebben sommige taken bijvoorbeeld aan hun assistenten uitbesteed en kunnen goedkoper werken.

Tarieven tandarts gecorrigeerd voor inflatie

De tandartstarieven voor 2013 zijn gebaseerd op die van 2011, en verhoogd met 4,5 procent, onder andere om inflatie te corrigeren. De tarieven zijn zogenaamde ‘max-max’ tarieven. Daarbij kunnen tandartsen, orthodontisten, mondhygiënisten en tandprothetici met verzekeraars afspraken maken over een extra 10 procent vergoeding op het maximumtarief, bijvoorbeeld omdat ze een kwaliteitskeurmerk willen en daarvoor kosten moeten maken. De extra 10 procent betaalt de verzekeraar, mensen zonder tandartsverzekering hoeven niet extra te betalen.