Olympisch Vuur van OS 2028 ontmanteld

De organisatie Olympisch Vuur wordt volgende maand opgeheven. Dat maakte bestuurslid Jan Willem Maas van sportkoepel NOC*NSF gisteren tijdens de algemene ledenvergadering bekend.

De alliantie van overheid, bedrijfsleven en sportorganisaties heeft geen bestaansrecht meer nadat het nieuwe kabinet Rutte heeft besloten geen geld uit te trekken voor een kandidatuur voor de Olympische Spelen in 2028.

Dat besluit houdt eveneens in dat de jaarlijkse overheidsbijdrage van twee miljoen euro aan Olympisch Vuur stopt, waardoor het ondersteunende bureau ontmanteld moet worden. Daardoor verliezen negen mensen hun baan. Zij worden begeleid bij het zoeken naar ander werk, zo mogelijk binnen NOC*NSF of een andere sportorganisatie.

Na een eerste formele, begripvolle reactie op het kabinetsbesluit, liet het bestuur van NOC*NSF gisteravond de ware gevoelens blijken. Voorzitter André Bolhuis: „Ik ben teleurgesteld. Twee jaar geleden kregen we nog volop steun van het kabinet om de Spelen in 2028 naar Nederland te halen, en nu horen we dat we er weer vanaf moeten zien. We staan er als NOC*NSF weer alleen voor.”

Maas, bestuurslid met de portefeuille Olympisch Plan 2028, betreurt dat het kabinet niet heeft willen wachten tot 2016, het jaar waarin definitief over een kandidaatstelling voor de Spelen besloten zou worden. Hij werd totaal verrast door de opstelling van het nieuwe kabinet. Ook NOC*NSF was pas op de hoogte na presentatie van het regeerakkoord.

Olympisch Vuur had de geesten in Nederland rijp moet maken om de Spelen na 100 jaar opnieuw naar Amsterdam te halen. Om een herhaling van de mislukte kandidatuur voor de Spelen van 1992 te voorkomen werd besloten een lange aanloop te nemen. Eerst Nederland op ‘olympisch niveau’ brengen en in 2016 een definitief besluit te nemen. Dan zou er nog vijf jaar resten om een goed bid voor te bereiden. Zo’n plan valt of staat bij een financiële garantstelling van de overheid. En die bodem onder het Olympisch Plan is weggevallen.