O zoete slaap, verpleger der natuur, hoe verjoeg ik u

Labyrint toont de uitkomst van het Groot Nationaal Slaaponderzoek.
Labyrint toont de uitkomst van het Groot Nationaal Slaaponderzoek.

Labyrint: Lekker slapen Ned. 2, 20.55 – 21.20 uur

Slaap mag zich in toenemende belangstelling verheugen. Soms lijkt het wel of de slaapklinieken als paddenstoelen uit de grond schieten. Ook voor schrijvers is het een mooi onderwerp, getuige Slaap! van Annelies Verbeke of The House of Sleep van Jonathan Coe.

Wie over slaap spreekt heeft het bijna altijd over slapeloosheid. De New York Times had in 2010 de boeiende blog ‘All-Nighters’ over insomnia. Wetenschappers en kunstenaars bogen zich over de mysterieuze nachturen: wat gebeurt er dan precies met lichaam en geest en hoe desastreus is slapeloosheid? Wie vaak wakker ligt, kent de gevolgen van slecht slapen: vermoeidheid, concentratieverlies, verminderde reactiesnelheid, prikkelbaarheid.

In Nederland werd onlangs het Groot Nationaal Slaaponderzoek afgerond, waarvan het verdwijnende wetenschapsprogramma Labyrint vanavond de resultaten presenteert. Zo’n 3.500 mensen vulden een enquête in naar hun slaapgewoontes en 800 personen hielden een week lang een slaapdagboek bij.

Neuropsycholoog Eus van Someren, werkzaam bij de VU en in een vorig leven gitarist bij rockgroep The Scene, betoogt dat slecht slapen een van de voorspellers is van psychologische en psychiatrische problemen. Voor de zestien procent slapelozen is de kans op een depressie twee keer zo hoog als voor mensen die zeven uur slapen – het gemiddelde. Welterusten dus.

    • André Waardenburg