Turkije vraagt NAVO om Patriots - Nederland ‘beraadt zich’

Archieffoto uit 2003 van Patriotraketten in het zuiden van Turkije. Foto AFP / Mehdi Fedouach

Turkije heeft een officieel verzoek ingediend bij de NAVO voor de plaatsing van Patriotraketten nabij de grens met Syrië. Dat heeft NAVO-secretaris-generaal Anders Fogh Rasmussen vanmiddag bekendgemaakt. Het Nederlandse kabinet beraadt zich op het verzoek.

De Turken zien graag dat de NAVO luchtafweergeschut bij de grens met Syrië plaatst omdat vanuit Syrië de afgelopen maanden geregeld raketten en mortieren neerkwamen op Turks grondgebied. Meestal ging het om afzwaaiers van het Syrische leger of de Syrische oppositie, die elkaar al anderhalf jaar bevechten. Maar de afzwaaiers maakten in Turkije al regelmatig slachtoffers.

In het verzoekschrift aan de NAVO benadrukt de Turkse regering dat de Patriots alleen worden ingezet voor defensieve doeleinden. Rasmussen zegt vanmiddag in de verklaring dat de plaatsing van de Patriotraketten bedoeld zou zijn om “de bevolking en het grondgebied” van Turkije te beschermen. De ambassadeurs van de NAVO-landen praten vandaag verder over het verzoek en keuren het naar verwachting goed.

Nederland ‘beraadt zich’ op Turks verzoek

Als de NAVO daadwerkelijk Patriots gaat stationeren in Turkije, zullen Duitsland en Nederland die taak naar verwachting op zich nemen. Dat zijn samen met de VS de enige NAVO-landen die over de raketten beschikken. Minister Timmermans van Buitenlandse Zaken bevestigde het Turkse verzoek vanmiddag in de Tweede Kamer en zegt dat het kabinet zich gaat beraden. “De regering onderzoekt de wenselijkheid en de mogelijkheid van een bijdrage”, aldus Timmermans in een brief.

De Tweede Kamer wordt op korte termijn verder geïnformeerd. Het ziet ernaar uit dat een meerderheid het kabinet zal steunen als het besluit om Patriots naar Turkije te sturen, bleek vanochtend al tijdens een debat. Alleen de PVV is ronduit tegen.

Patriots moeten grenssteden en vluchtelingen beschermen

Het Nederlandse luchtafweersysteem zou worden ingezet om grenssteden en vluchtelingenkampen langs de 900 kilometer lange grens te beschermen. Als het tot een officieel verzoek komt, is het een kwestie van weken voordat de luchtafweer functioneert, zei een woordvoerder van het Nederlandse ministerie van Defensie eerder deze week.

De laatste keer dat de Nederlandse Patriots werden ingezet, was in 2003, ook in Turkije, vanwege de oorlog in buurland Irak. Het luchtafweerwapen is vooral bekend uit de Golfoorlog. In 1991 waren Nederlanders gestationeerd in Turkije en Israël.

    • Pim van den Dool