Nog geen verzoek van Turkije voor Nederlands luchtafweergeschut

De laatste keer dat de Nederlandse Patriots werden ingezet, was in 2003, ook in Turkije. Op de foto een Amerikaanse Patriot in de buurt van Jeruzalem. Foto EPA / Abir Sultan

Nederland heeft nog geen officieel verzoek gekregen van de NAVO om Patriots te leveren aan Turkije. Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans gezegd in de Tweede Kamer.

Timmermans wil niet ingaan op vragen van Kamerleden naar de mogelijke levering van Patriots, die achter de schermen al geregeld zou zijn, meldt Novum. Hij wil strikt vasthouden aan de procedure, en die houdt in dat de Kamer informatie krijgt zodra er een officieel verzoek is. Vandaag komen de ambassadeurs van de NAVO-landen bijeen en valt er wellicht een officieel verzoek te verwachten.

De Volkskrant meldde vanochtend op basis van interne documenten dat het kabinet al een principebesluit heeft genomen op Patriots te stationeren in Turkije. Wel moeten er aan enkele randvoorwaarden worden voldaan. Zo mag het alleen een “louter defensieve inzet zijn” en moet er samen met Duitsland en de Verenigde Staten worden opgetrokken.

Kamer lijkt levering te steunen

De Nederlandse inzet zou gepaard kunnen gaan met het uitzenden van 200 tot 250 militairen. Op de vraag of zij bereid is Patriots naar Turkije te sturen antwoordde minister Jeanine Hennis-Plasschaert eerder deze week:

“De NAVO is er niet voor niets.”

De Tweede Kamer lijkt de levering te steunen van de luchtafweerraketten, waarmee Turkije zich wil beschermen tegen aanvallen uit Syrië, aldus Novum. De PVV is wel tegen. Volgens PVV-Kamerlid Raymond de Roon valt het wel mee met de aanvallen vanuit Syrië op Turkije. Bovendien hoort het islamitische Turkije volgens de PVV helemaal niet thuis in de NAVO.

Nederlandse Patriots voor het laatst in 2003 actief

Het Nederlandse luchtafweersysteem zou worden ingezet om grenssteden en vluchtelingenkampen langs de 900 kilometer lange grens te beschermen. Turkse dorpen aan de grens met Syrië worden geregeld getroffen door mortiergranaten vanuit Syrië. De Turkse president Abdullah Gül heeft eerder gezegd te vrezen voor aanvallen met raketten met chemische wapens.

Als het tot een officieel verzoek komt, is het een kwestie van weken voordat de luchtafweer functioneert, zei een woordvoerder van het Nederlandse ministerie van Defensie eerder deze week. De laatste keer dat de Nederlandse Patriots werden ingezet, was in 2003, ook in Turkije, vanwege de oorlog in buurland Irak. Het luchtafweerwapen is vooral bekend uit de Golfoorlog. In 1991 waren Nederlanders gestationeerd in Turkije en Israël.

Nederland, Duitsland en de VS zijn de enige NAVO-landen die Patriots hebben.

    • Lex Boon