Mix schaamte en chauvinisme

Italy Love It or Leave It. Regie: Luca Ragazzi, Gustav Hofer. In: 7 bioscopen. ***

Vier jaar geleden maakte het Italiaanse koppel Luca Ragazzi en Gustav Hofer een satirische film over homofobie in hun land. Homohaat speelt ook een rol in Italy Love It or Leave It waarin zij bijdehand redenen inventariseren om Italië te verkiezen boven het hippere Berlijn.

In een per scène van kleur verschietende Fiat 500 doorkruisen ze hun land. Van de verlaten Bialettifabrieken in Omegna tot het huis van George Clooney aan het Comomeer - zo vervuild dat je er niet eens meer in mag zwemmen. En dat leuke Fiatje wordt gemaakt onder erbarmelijke arbeidsomstandigheden. Zo gaat het verder, met een mix van schaamte en chauvinisme. De ironie zorgt ervoor dat het nooit schrijnt, dat lijkt ook niet de bedoeling. Zelfhaat hoort erbij in Italië.