Ministers en IMF nog niet op één lijn, dus Griekenland moet wachten op lening

De zeventien ministers van Financiën van de eurozone hebben nog niet besloten wanneer Griekenland een nieuw deel van de noodsteun krijgt overgemaakt. Ze verlieten Brussel vannacht zonder akkoord daarover. Maandag wordt er verder gepraat.

Het was de tweede opeenvolgende keer dat de ministers niet tot een besluit konden komen, waarmee nog maar eens duidelijk werd dat er veel uiteenlopende meningen meespelen.

Jean-Claude Juncker, voorzitter van de groep ministers, zei dat hij desondanks optimistisch is. “We zijn erg dichtbij een overeenkomst. We zijn geen grote hindernissen meer.” Wel zei hij dat er de komende dagen nog wat gerekend moet worden.

De ministers en het IMF, die samen met de Europese Centrale Bank als drie-eenheid het geld uitlenen, zouden het volgens Juncker nog niet eens zijn over hoe de Griekse schuld beheersbaar gehouden moet worden. De eurozone-ministers willen Griekenland twee jaar extra, dus tot 2022, de tijd geven om de staatsschuld tot de gewenste 120 procent van het bruto binnenlands product te verlagen (dit jaar is dat naar verwachting 176 procent). Het IMF weigert dat uitstel te verlenen.

Zolang de deelnemende partijen het niet eens zijn over die kwestie krijgt Griekenland het volgende deel van de lening niet overgemaakt. Het land heeft dat geld nodig om andere schulden af te betalen en een faillissement te voorkomen.