'Miljoenenstrop overheid bij failliet Thermphos'

De overheid moet bij een faillissement van de Zeeuwse fosforfabrikant Thermphos opdraaien voor de schoonmaakkosten van radioactief afval.

Rotterdam. Vandaag verklaart de rechter de Zeeuwse fosforfabrikant Thermphos hoogstwaarschijnlijk failliet. Zonder overnamekandidaat moet de overheid de schoonmaakkosten betalen voor het radioactieve materiaal dat in de fabriek ligt. Dat is mogelijk een miljoenenstrop, zo meldde RTL Nieuws gisteravond.

In de fabriek is radioactief materiaal aanwezig, lijkt uit geheime documenten van het ministerie van Economische Zaken. Dat is restafval van de productie van waspoeder en levensmiddelen, waarbij fosfor wordt gebruikt.

In de geheime notitie schrijft het ministerie: „Het is aannemelijk dat het in laatste instantie de rijksoverheid is die zich de opruiming en daarmee ook de kosten daarvan zal moeten aantrekken. De verwijdering van radioactieve afvalstoffen gaat mogelijk enkele honderden miljoenen euro’s kosten en de ontmanteling van de fabrieksinstallaties en afvoer van de vervuilde grond een veelvoud daarvan.”

In een schriftelijke reactie aan RTL Nieuws stelt het ministerie van Economische Zaken dat de gesprekken over een overname van Thermphos nog volop aan de gang zijn. „Het is ongewenst vooruit te lopen op kosten die eventueel gemaakt moeten worden indien de gesprekken niet tot een gewenst resultaat leiden.” NRC