Media mogen stem van verdachte laten horen

Advocaten reageren kritisch op het besluit, dat in maart ingaat.

Rotterdam. De stem van een verdachte in een rechtszaak mag vanaf maart volgend jaar worden uitgezonden op televisie, radio en internet. Dat staat in een nieuwe persrichtlijn van de Raad voor de Rechtspraak. Nu is dat alleen mogelijk in uitzonderingsgevallen, bijvoorbeeld als de verdachte zelf toestemming geeft voor openbaarmaking. Met de maatregel hoopt de Raad dat er „een evenwichtiger beeld ontstaat” van wat zich in de rechtszaal afspeelt, aldus een woordvoerder. Ook kan het werk van rechters, officieren van justitie en advocaten „beter worden gecontroleerd” door meer openheid te geven.

Advocaten reageren kritisch op het besluit. Volgens Bart Nooitgedagt, voorzitter van de Vereniging van Strafrechtadvocaten, wordt de privacy van verdachten ermee geschaad. Hij noemt het „onwenselijk” dat geluidsopnamen „tot het einde der tijden op internet gaan circuleren”. Bénédicte Ficq, advocaat van kickboxer Badr Hari, sluit niet uit dat cliënten zich op hun zwijgrecht zullen beroepen als hun stem in de media gaat circuleren. „Sommige verdachten kampen met schaamtegevoelens en zullen dichtklappen. Ik ben bang dat de maatregel van invloed is op een onbevangen rechtsgang en dat kan niet de bedoeling zijn.” Barbara Klunder spreekt van „een enge maatregel”. De advocaat van Sietske H., die haar vier pasgeboren kinderen om het leven bracht, voorspelt dat verdachten zich „geïntimideerd” zullen voelen. NRC