Laatst overgebleven dader van Mumbai-aanslagen opgehangen

Ajmal Kasab op 26 november 2008 terwijl door het centraal station van Mumbai loopt met een kalasjnikovgeweer.
Ajmal Kasab op 26 november 2008 terwijl door het centraal station van Mumbai loopt met een kalasjnikovgeweer. Foto AP / Mumbai Mirror / Sebastian D'souza

Vannacht is Mohammed Ajmal Amir Kasab, de laatste dader van de terroristische aanslagen in Mumbai van 2008, opgehangen. Hij was vorig jaar ter dood veroordeeld.

Kasab was de enige terrorist die de aanslagen van 26 november 2008 overleefde; de andere negen werden ter plaatse doodgeschoten door de politie. Eerder dit jaar ging Kasab nog tegen zijn straf in beroep, maar de Indiase president Pranab wees zijn genadeverzoek begin deze maand af.

Drie dagen van aanslagen; 166 doden

Kasab viel in november 2008 ‘s nachts samen met de negen anderen Mumbai binnen om er meerdere aanslagen te plegen, die drie dagen in beslag namen. Kasab ging naar het centraal station om daar met een kalasjnikovgeweer op treinreizigers te schieten - hij doodde zo’n zestig mensen. Nadat hij ook buiten het station om zich heen had geschoten en gevlucht was in een politieauto, kon hij bij een wegblokkade worden gestopt en gepakt.

In totaal kwamen bij de aanslagen 166 mensen om het leven en raakten 300 mensen gewond. De andere negen terroristen zijn in januari 2010 in het geheim begraven op een locatie nabij Mumbai.