Korzo brengt nieuwe dans

Productiehuis Korzo presenteert weer nieuwe choreografieën. Of dat volgende jaar opnieuw gebeurt, is door de bezuinigingen onzeker.

Tot eind volgende week presenteert het Haagse Korzo vier nieuwe choreografieën in het programma Here we live and now. Het productiehuis, dat nu ongeveer 1,2 miljoen euro subsidie ontvangt, moet daarvan 30 procent inleveren.

Op de site van Korzo staat dat het productiehuis nu zo’n 27 choreografen begeleidt. In 2013 is er nog maar (financiële) ruimte voor ongeveer de helft. Een aantal andere productiehuizen moet door de bezuinigingen helemaal sluiten.

Minder geld dus, en meer choreografen die bij Korzo willen produceren. Een strengere selectie dan maar, gecombineerd met een snellere doorstroming? „Die selectie was er natuurlijk altijd al”, zegt artistiek directeur Leo Spreksel. „Je hebt als productiehuis een visie op wie je wel en niet binnenhaalt en of een ontwikkelingstraject ergens toe leidt. En doorstromen, hoezo doorstromen? Er is geen follow-up. Slechts een paar mensen hebben zelfstandig carrière gemaakt: Ann van den Broek is een eigen gezelschap begonnen, André Gingras kon er een overnemen [dat nu is wegbezuinigd, red.]. Maar Nederlandse gezelschappen hebben geen plek ingebouwd voor dansmakers uit de productiehuizen.”

Stadgenoot Nederlands Dans Theater, waarmee de banden nu zijn aangehaald, heeft een deel van zijn talentontwikkeling bij Korzo ondergebracht. „Maar voorlopig is die samenwerking meer gericht op choreografie-opdrachten voor het kleinschalige circuit”, zegt Spreksel. „Ik hoop dat het tot NDT doordringt wat er bij ons rondloopt en het gezelschap voor hen wordt opengesteld. Dat vergt een omschakeling, want het grote toneel stelt andere eisen.”

Om de overlevingskansen te vergroten is Korzo begonnen met het aanboren van nieuwe bronnen, niet alleen fondsen en bedrijfsleven, maar ook het publiek. Met een knipoog naar de ‘keten’ van talentontwikkeling verkoopt het nu ‘Schakels’, die de koper verschillende voordelen opleveren. Toeschouwers mogen soms achteraf zelf bepalen wat ze willen betalen. „Mensen vinden dat leuk, daardoor is de opkomst en ook de opbrengst hoger.”

Dat is niet genoeg om festival Cadance, geheel bestaand uit hedendaagse dans van Nederlandse bodem, overeind te houden. „In 2015 zijn de consequenties van de bezuinigingen overal zichtbaar. Ik hoop dat er nog beweging komt in dit nieuwe kabinet.”

‘Here We Live and Now’. Korzo, t/m 1/12. Inl: korzo.nl