Kortkolom kunst

Nieuwe uitgever bij Nijgh & Van Ditmar

Rotterdam. Vic van de Reijt treedt terug als uitgever van Nijgh & Van Ditmar en wordt opgevolgd door Elik Lettinga (De Arbeiderspers). Dat heeft de Weekbladpers Groep, waartoe beide uitgeverijen behoren, laten weten. Van de Reijt (62) was 25 jaar uitgever bij Nijgh, waar hij onder meer Arnon Grunberg binnenhaalde en een uitgebreid fonds aan uitgaven over populaire cultuur opzette. Vorig jaar publiceerde hij een biografie van Willem Elsschot. Hij blijft tot zijn pensioen als editor at large schrijvers van Nijgh & Van Ditmar begeleiden. Zijn opvolger Lettinga (45) was de afgelopen vier jaar uitgever van De Arbeiderspers, die zij na 18 jaar verlaat. Haar taken worden overgenomen door Lex Jansen en Peter Nijssen. (NRC)

Schrijver Frans Kusters overleden

Rotterdam. Schrijver Frans Kusters is gisteren op 63-jarige leeftijd overleden. Hij publiceerde sinds zijn met de Reina Prinsen Geerligs Prijs bekroonde debuut De reis naar Brabant (1975) een tiental verhalenbundels en een roman, Na het wonder, uit 2001. De ‘Nescio van Nijmegen’ schreef veel fragmentarische verhalen waarin de weemoed zelden ver weg was. Kusters, die als jurist verbonden was aan de Radboud Universiteit, was jarenlang voorzitter van Schrijversvereniging De Bezige Bij. Hij was al geruime tijd ziek, zo laat de uitgeverij in een persverklaring weten. (NRC)