Kortkolom economie

‘Saneren Thermphos kost staat miljoenen’

Rotterdam. Het opruimen van radioactief materiaal bij de Zeeuwse fosforproducent Thermphos kan de overheid mogelijk enkele honderden miljoenen euro’s kosten. Dat meldde RTL Nieuws gisteravond op basis van geheime documenten van het ministerie van Economische Zaken. Thermphos kan niet bevestigen dat het om zo’n hoog bedrag gaat, zegt directeur Rob de Ruiter. Hij kent het document van Economische Zaken niet. Vandaag verklaart de rechter het Vlissingse bedrijf naar verwachting failliet. Als er geen nieuwe koper wordt gevonden draait de overheid zeer waarschijnlijk op voor het opruimen van radioactief afval, eventuele vervuilde grond en het ontmantelen van fabrieksinstallaties. (NRC)

Aardgasbaten Rijk vorig jaar gestegen

Rotterdam. Door de sterk gestegen energieprijzen profiteerde de Nederlandse staat vorig jaar van zijn gasreserves. De aardgasbaten maakten vorig jaar met 12,4 miljard euro 4,5 procent van de totale inkomsten van het Rijk uit. Het begrotingstekort werd daarmee behoorlijk gedempt. Zonder de opbrengsten uit gas zou het tekort op de begroting vorig jaar 6,5 procent van het bruto binnenlands product zijn geweest, in plaats van de 4,5 procent waarvan nu sprake is, zo meldde het Centraal Bureau van de Statistiek vanochtend. (NRC)

Meevaller voor chipmaker Eindhoven

Rotterdam. De Eindhovense chipontwerper ItoM heeft van de Amerikaanse bedrijven Texas Instruments en Honeywell een schikking afgedwongen in een conflict over schending van patenten, zo maakte het bedrijf gisteren bekend. ItoM (20 werknemers) had in de VS een procedure aangespannen tegen een dozijn multinationals, waaronder ook Apple, Samsung en Dell, wegens patentschendingen op het gebied van mobiele communicatie. De grootte van de schikkingsbedragen is niet bekendgemaakt. ItoM ontwerpt chips voor onder meer smartphones en iPads. (NRC)

CNV opent meldpunt Aldi-medewerkers

Rotterdam. Medewerkers van supermarktketen Aldi kunnen hun ongerief over hun werkgever uiten op een nieuw meldpunt. Met de op meldpuntaldi.nl verzamelde klachten wil de bond daarna naar de arbeidsinspectie stappen. Aanleiding voor CNV om het meldpunt te starten is dat er veel klachten binnenkomen bij de bond en de bedrijfsarts over lichamelijke problemen. De klachten zijn het gevolg van repeterende bewegingen in combinatie „met een veel te hoge werkdruk”, aldus CNV, die over ‘de Aldi-ziekte’ spreekt. (Novum)

TIE Holding boekt meer omzet

Rotterdam. Softwaremaker TIE Holding heeft het afgelopen boekjaar, dat in september eindigt, met een duidelijk hogere omzet afgesloten. Het bedrijf boekte in het vierde kwartaal een 29 procent hogere omzet van 3,45 miljoen euro. De winst na belastingen steeg in het vierde kwartaal van 344 naar 521 duizend euro. (Novum)