Kortkolom buitenland

Ook Londen erkent nieuwe coalitie Syrië

Londen. Na Frankrijk, Turkije en de Arabische Golfstaten heeft Groot-Brittannië gisteren de nieuwe Syrische oppositiecoalitie erkend als „de enige wettige vertegenwoordiger van het Syrische volk”. Volgens minister van Buitenlandse Zaken William Hague is het in het belang van Syrië, de regio en het Verenigd Koninkrijk dat „we hen steunen en geen ruimte laten aan extremistische groepen”. De Europese Unie wilde maandag niet zover gaan. Verscheidene fundamentalistische rebellengroepen weigeren zich bij de nieuwe coalitie aan te sluiten. (AFP)

Dader ‘Mumbai’ geëxecuteerd

Mumbai. In India is vanmorgen een van de daders van de aanslagen in Mumbai vier jaar geleden geëxecuteerd. Dat hebben de autoriteiten achteraf bekendgemaakt, uit vrees dat de executie tot onrust zou leiden. De uit Pakistan afkomstige Mohammad Ajmal Kasab was een van de tien moslim-extremisten die in een periode van 60 uur op het station, in twee dure hotels en in een joods centrum in totaal 106 mensen doodde. Hij was de enige die daarbij niet zelf werd gedood. De Pakistaanse militante groep Lashkar-e-taiba, die mogelijk achter de aanslagen zat, noemde Kasab gisteren een held. (Reuters)

Soldaten Kenia doden 13 mensen na aanslag

Garissa. Keniaanse militairen hebben dertien mensen doodgeschoten en honderden winkels in brand gestoken in de Oost-Keniaanse garnizoensstad Garissa. Dat hebben functionarissen gisteren gezegd. Het geweld volgt op een aanslag maandag waarbij drie militairen omkwamen. Ooggetuigen in Garissa, waar veel etnische Somaliërs wonen, zeiden dat militairen daarop in het wilde weg begonnen te schieten. Garissa is een uitvalsbasis voor militaire operaties in Somalië, waar het Keniaanse leger vecht tegen de terreurgroep Al-Shabaab. (BBC)

Zestig gewonden bij protest in Kairo

kairo. Zeker zestig mensen hebben gisteren verwondingen opgelopen bij botsingen tussen betogers en politie in het centrum van de Egyptische hoofdstad Kairo. Activisten wilden met de betoging druk uitoefenen op president Mohammed Morsi om degenen te straffen die verantwoordelijk zijn voor geweld tegen betogers onder het generaalsbewind na de val van president Mubarak. Het protest begon maandag, op de eerste verjaardag van protesten tegen de militaire junta waarbij 42 doden vielen. (Reuters)

San Francisco verbiedt naaktlopen

San Francisco. In San Francisco is het sinds gisteren voor iedereen ouder dan vijf jaar verboden „om zijn of haar genitaliën, bilnaad of anale regio” te tonen in het openbaar. Op overtreding staat een boete van honderd dollar. Er wordt een uitzondering gemaakt voor sommige evenementen. Het besluit volgt op klachten over een toenemend aantal naakte mannen in het district Castro, waar veel homoseksuelen wonen. Critici vinden dat de maatregel de „eigenzinnige” traditie in San Francisco ondermijnt. (BBC)