Kabinet staat positief tegenover verzoek Turkije om Patriots

Het kabinet staat positief tegenover de vraag van Turkije om Patriots in te zetten tegen aanvallen uit Syrië, meldt de NOS. Turkije heeft daarvoor een officieel verzoek ingediend bij zijn NAVO-bondgenoten. De Patriots zijn bedoeld om de Turken te beschermen tegen aanvallen vanuit Syrië. Nederland bestudeert het verzoek nu, maar heeft nog geen besluit genomen.

Een Turkse soldaat aan de grens met Syrie. Turkije heeft Nederland gevraagd om Patriots om het land te beschermen tegen de aanvallen van Syrië de laatste tijd. Foto Reuters / Amr Abdallah Dalsh Een Turkse soldaat aan de grens met Syrie. Turkije heeft Nederland gevraagd om Patriots om het land te beschermen tegen de aanvallen van Syrië de laatste tijd. Foto Reuters / Amr Abdallah Dalsh

Het kabinet staat positief tegenover de vraag van Turkije om Patriots in te zetten tegen aanvallen uit Syrië, meldt de NOS. Turkije heeft daarvoor een officieel verzoek ingediend bij zijn NAVO-bondgenoten. Nederland bestudeert het verzoek nu. De Patriots zijn bedoeld om de Turken te beschermen tegen aanvallen vanuit Syrië. Nederland bestudeert het verzoek nu, maar heeft nog geen besluit genomen.

Nederland is naast de VS en Duitsland, een van drie landen die over Patriots beschikken. Minister Hennis-Plasschaert zal de komende dagen een militaire missie naar Turkije sturen om te kijken hoe de Nederlanders daar zouden kunnen opereren en hoe ze het beste kunnen samenwerken met de Amerikanen en Duitsers. Ze benadrukt dat er nog geen besluit is genomen over Nederlandse deelname:

“Maar als aan de Nederlandse voorwaarden wordt voldaan, zou een Nederlands ja kunnen volgen.”

Hennis onderstreept verder dat het een puur defensieve operatie wordt. Nederland zal in geen geval meedoen aan offensieve acties of aan het handhaven van een gebied waarin niet mag worden gevlogen. In het verzoekschrift aan de NAVO benadrukte de Turkse regering eerder dat de Patriots ook alleen worden ingezet voor defensieve doeleinden.

PVV tegen GroenLinks en VVD nemen verzoek serieus

De PVV is tot nu toe tegen het verzoek. GroenLinks heeft gezegd net als de VVD het verzoek “serieus” te bekijken en is “zeer bezorgd” over de situatie in Syrië die ook leidt tot risico’s in Turkije. Fractievoorzitter Bram van Ojik:

“Voor GroenLinks is van belang dat Nederland en de NAVO door het sturen van de patriots geen onderdeel worden van de Syrische opwaartse geweldsspiraal. Om dit te beoordelen wacht de Tweede Kamerfractie de brief van het kabinet met meer informatie af.”

Als de NAVO Patriots gaat stationeren in Turkije, zal Nederland samen met Duitsland die taak naar verwachting op zich nemen. De laatste keer dat de Nederlandse Patriots werden ingezet, was in 2003, ook in Turkije, vanwege de oorlog in buurland Irak.

    • Anouk Eigenraam