In 2011 bijna een kwart meer zorgtoeslag uitgekeerd

NLD-20051010-HEERLEN: Topdrukte bij de Belastingdienst in Heerlen. Dagelijks ontvangt de Belastingdienst ruim 150.000 ingevulde formulieren voor zorg, huur of zorg- en huurtoeslag. Tot 1 november hebben Nederlanders, die denken daar aanspraak op te maken, de tijd om deze formulieren in te leveren bij de Belastingdienst. ANP FOTO/MARCEL ANTONISSE
NLD-20051010-HEERLEN: Topdrukte bij de Belastingdienst in Heerlen. Dagelijks ontvangt de Belastingdienst ruim 150.000 ingevulde formulieren voor zorg, huur of zorg- en huurtoeslag. Tot 1 november hebben Nederlanders, die denken daar aanspraak op te maken, de tijd om deze formulieren in te leveren bij de Belastingdienst. ANP FOTO/MARCEL ANTONISSE Topdrukte bij de Belastingdienst in Heerlen in 2005. Sindsdien zijn de uitgaven aan de zorgtoeslag met bijna 90 procent gestegen. Foto ANP / Marcel Antonisse

De overheid heeft vorig jaar 4,7 miljard euro aan zorgtoeslag uitgekeerd. Dat is bijna 0,9 miljard meer dan een jaar eerder, een stijging van een kwart. De toename is het gevolg van een hogere standaardpremie voor de zorgverzekering, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek vandaag.

Ruim zes op de tien huishoudens ontvingen vorig jaar zorgtoeslag, in totaal 4,6 miljoen huishoudens. Tussen 2006 en 2011 is het aandeel huishoudens met zorgtoeslag gegroeid van 56 naar ruim 60 procent. Ook de gemiddelde tegemoetkoming per huishouden nam toe. Een huishouden met zorgtoeslag ontving in 2006 gemiddeld zo’n 550 euro, in 2011 was dat rond de duizend euro, een toename met bijna 90 procent.

Van de huishoudens met de dertig procent laagste bruto-inkomens ontvingen negen op de tien zorgtoeslag. In de hoogste dertig procent inkomens waren dat er drie op de tien. Bij die laatste groep wordt de zorgtoeslag meestal ontvangen door een inwonend meerderjarig kind dat hier door een laag eigen inkomen recht op heeft.

Sinds de invoering van de zorgtoeslag in 2006 zijn de uitgaven elk jaar toegenomen. De standaardpremie voor de zorgverzekering steeg tussen 2006 en 2011 met 35 procent van ruim duizend euro tot 1375 euro per jaar. Vorig jaar was de premie op jaarbasis ruim honderd euro hoger dan een jaar eerder. Dat werkt door in de overheidsuitgaven voor de zorgtoeslag. Inmiddels zijn er maatregelen genomen om de stijgende uitgaven voor zorgtoeslag een halt toe te roepen.