Ik heb nooit krap gezeten Verdienen Uitgeven

Een kijk in het huis(houdboekje) van Dolly Heuveling van Beek (32). Dolly is loopbaan- en persoonlijk coach voor hoogopgeleide professionals, bij haar eigen bedrijf Bureau Dolly. Foto: Peter de Krom
Een kijk in het huis(houdboekje) van Dolly Heuveling van Beek (32). Dolly is loopbaan- en persoonlijk coach voor hoogopgeleide professionals, bij haar eigen bedrijf Bureau Dolly. Foto: Peter de Krom

‘Ik begeleid hoogopgeleide professionals naar de volgende stap in hun carrière: wat is hun droombaan waarin ze al hun talenten en plezier kwijt kunnen? Op een mooie locatie heb ik gesprekken, geef ik opdrachten en advies. Een groot deel begint uiteindelijk voor zichzelf.”

„Ik wil graag groeien met mijn bedrijf en meer verdienen. Die 5.000 euro bruto klinkt wel aardig en ik kom er ook mee rond, maar als ondernemer moet je aan de toekomst denken: pensioen, ziektekostenverzekering – die dingen kosten veel geld en dat heb ik nu niet.”

„Geld is niet belangrijk, hoor ik van veel cliënten, als ik maar doe wat ik leuk vind. Zo dacht ik vroeger ook. Niks mis mee, maar als je passie hebt voor je werk is het ook zaak dat je daarmee je brood kunt verdienen. Ik wil genoeg geld binnenhalen om mijn werk goed te doen en begeleiding voor mezelf te betalen. Want ja: als coach heb ik zelf ook een coach. En een personal assistant, heel luxe.”

„Onderhandelen kan ik wel, maar doe ik weinig. Ik heb er geen moeite mee om over geld te beginnen, ook niet als de prijs al is afgesproken en ik toch niet tevreden ben. Maar ik heb steeds meer een vast tarief. Vroeger deed ik ook klussen die ik graag wilde, ook al betaalde het slecht. Dat is voorbij. Ook voor wie werkloos is en een nieuwe baan zoekt, hanteer ik hetzelfde tarief. Ze kunnen wel gespreid betalen, maar het bedrag staat vast. Omdat ik er echt in geloof dat als je bij mij komt, je serieuze stappen gaat zetten en veel gaat verdienen.”

Uitgeven

‘Ik ben opgegroeid in het Brabantse Heeswijk-Dinther, maar ik wilde altijd graag naar Amsterdam. Daarvoor was mijn zakgeld niet afdoende, dus heb ik allerlei bijbanen gehad: van prei steken tot schoonmaken in een bejaardentehuis. Zo heb ik de waarde van geld leren inzien. Als student had ik ook altijd bijbaantjes, ik heb nooit krap gezeten. Alleen toen ik net voor mezelf begon, was het even moeilijk. Toen kon ik maar net mijn vaste lasten opbrengen. Maar al snel is mijn bedrijf goed gaan lopen.

„Aan dingen waarvan ik weet dat ze belangrijk zijn, geef ik geld uit. Zoals aan mijn coach en mijn bedrijfsadviseur: ik weet dat het me veel oplevert. Toen ik me voor 7.000 euro inschreef bij een bedrijfsadviesprogramma voor een jaar moest ik even slikken. Maar ik realiseerde me dat het zich uiteindelijk terugbetaalt.”

„Ik ben een kritische consument. Er zit zoveel troep in eten en in cosmetica. Ik ga daarom naar de biologische slager en voor cosmetica naar een winkeltje in Amsterdam, waar ze spullen verkopen zonder parabenen en zonder minerale oliën. Hartstikke duur, maar dat heb ik ervoor over – liever kwaliteit dan een lage prijs. Als ik kleren koop, kies ik dingen waarvan ik weet dat ik ze vaak zal dragen.”

„Mijn vriend koopt staatsloten, dat is zijn ding. Als we de jackpot winnen kopen we een grote boerderij of een landhuis in het groen. Ik zie het helemaal voor me: hij gaat het landgoed beheren en kunst maken in zijn atelier, ik ga coachen aan huis. Maar eerst op wereldreis.”

Dolly Heuveling van Beek (32) is loopbaan- en persoonlijk coach voor hoogopgeleide professionals. Ze heeft haar eigen bedrijf: Bureau Dolly. Ze woont samen met haar vriend in Almere.