Handelaar van UBS veroordeeld

UBS-handelaar Kweku Adoboli is gisteren door een Britse rechter veroordeeld tot zeven jaar gevangenisstraf. Eerder op de dag had de jury de 32-jarige Ghanees schuldig bevonden aan fraude, met een verlies van 2,3 miljard dollar (1,8 miljard euro) tot gevolg. Het gaat om de grootste bankfraude in de Britse geschiedenis.

Adoboli werkte voor de Delta One-desk van de Zwitserse bank, en belegde via beursgenoteerde indexfondsen in aandelen, obligaties en grondstoffen. Hij werd vorig jaar september gearresteerd nadat hij in een e-mail aan zijn bazen opbiechtte er sinds 2008 een alternatief boekhoudsysteem op na te houden, om als buffer te dienen voor eventuele verliezen. Volgens de jury had hij UBS bewust risico laten lopen.

In de nasleep van Adoboli’s arrestatie stapte UBS-topman Oswald Grübel op, en werd een aantal andere bankiers ontslagen.