Gewonden bij aanslag op bus in Tel Aviv

Terwijl wordt onderhandeld over een bestand tussen Israël en de Palestijnse organisatie Hamas is vanmiddag een bom ontploft in een bus in Tel Aviv. Daarbij vielen tien gewonden.

Het was niet meteen duidelijk of de aanslag gevolgen zou hebben voor de bestandscontacten. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Hillary Clinton, zei vannacht na een onderhoud met de Israëlische premier Benjamin Netanyahu een akkoord „in de komende dagen” te verwachten

Israël en Hamas voerden gisteren en vannacht hun beschietingen over en weer nog op. Een week na het begin van het Israëlische luchtoffensief zijn bij Israëlische aanvallen op de Gazastrook in totaal meer dan 130 Palestijnse doden gevallen, van wie ongeveer de helft burgers.Bij raketbeschietingen door Hamas vielen vijf Israëlische doden. Israël viel vannacht onder andere ministeries, smokkeltunnels en een mediagebouw aan, alle gelieerd aan Hamas. Hamas op zijn beurt schoot ongeveer 200 raketten op Israël af.

Premier Netanyahu zei gisteravond een langetermijnoplossing met diplomatieke middelen te prefereren. Zo niet, dan zal Israël volgens hem „die acties moeten ondernemen die nodig zijn om zijn bevolking te verdedigen”. Daarmee doelde hij op een grondoffensief. Israëlische grondtroepen zijn aan de grenzen van de Gazastrook samengetrokken.

Israël eist stopzetting van de raketbeschietingen uit de Gazastrook en internationale garanties dat Hamas zich niet herbewapent, zoals overigens na de oorlog in de winter 2008/2009 werd overeengekomen maar niet gerealiseerd. Israël eist ook een testperiode van 24 uur. Hamas op zijn beurt wil dat Israël alle aanvallen op de Gazastrook stopzet en zijn beperkingen op handel en bewegingen in en uit de Gazastrook opheft.

Negen Arabische ministers van Buitenlandse Zaken reisden gisteren naar de Gazastrook. De Turkse minister Ahmet Davutoglu ondersteunde in een aparte missie naar Gaza de eisen van Hamas.

Gemaskerde militanten schoten gisteren midden in Gazastad zes mannen dood die ze beschuldigden van collaboratie met Israël. Israëlische functionarissen erkennen dat ze een netwerk van Palestijnse informanten gebruiken om doelen te identificeren. (Reuters, AP, AFP)