Fout inspectie in derivatenrapport

Grote ophef in het Maagdenhuis. In het bestuursgebouw van de Universiteit van Amsterdam (UvA) werd gisteren met verbazing kennis genomen van een rapport over derivaten en onderwijsinstellingen dat minister Bussemaker (Onderwijs, PvdA) naar de Kamer had gestuurd. Daarin stond dat de UvA ter waarde van 44 miljoen euro een ‘open derivaat’ in de boeken had staan: een renteverzekering waar geen lening tegenover staat. Dat is tegen de regels én in potentie een financiële catastrofe.

Nu wil het geval dat de UvA helemaal geen ongedekte derivaten bezit. Terwijl de eerste berichten in de media – ook in deze krant, verschenen over de financiële problemen van de universiteit – nam de UvA contact op met de Inspectie van het Onderwijs, die het rapport had opgesteld. Na kort onderzoek bleek dat de inspectie een pijnlijke fout had gemaakt. In een tabel in het rapport was in de kolom ‘open derivaten’ per ongeluk een ‘ja’ achter de naam van de UvA gezet, terwijl die een plekje lager had moeten staan, bij de Vrije Universiteit (VU), die andere universiteit uit Amsterdam.

De VU zit met een fiks probleem. Er staan voor 150 miljoen euro ongedekte derivaten in de boeken, die, als gevolg van de dalende rente, voor bijna 80 miljoen euro in de min staan. Als die derivaten moeten worden afgekocht tegen de huidige koers, slaat dat een gat in de begroting van de VU.

De blunder van haar inspectie is extra pijnlijk voor minister Bussemaker omdat zij tot vorige maand nog lid was van het college van bestuur van de Universiteit van Amsterdam. Bij het lezen van het rapport had zij de onterechte conclusie van de onderwijsinspectie dus kunnen zien.

Een woordvoerder van de minister kan niet zeggen of ze het stuk niet gelezen had voor het naar de Kamer ging, of dat ze er overheen had gekeken. Tweede Kamerlid Jasper van Dijk (SP) zei gisteren dat hij er bij de aanstaande begrotingsbehandeling van het ministerie naar zal informeren.