Fosforfabriek Thermphos definitief failliet - 450 mensen verliezen baan

Chemisch bedrijf Thermphos in Zeeland is vanochtend definitief failliet verklaard. Foto ANP / Gerald van Daalen

De rechtbank in Breda heeft het faillissement over fosforfabriek Thermphos in Vlissingen uitgesproken - één van de grootste werkgevers van de provincie. Bij deze enige fosforfabriek van Europa verliezen 450 mensen hun baan. Het verlieslijdende bedrijf (jaarlijkse omzet 400 miljoen euro) kreeg eind september al uitstel van betaling.

Problemen ontstonden twee jaar geleden

De problemen ontstonden twee jaar geleden, toen de normen voor de uitstoot van zware metalen en dioxinen herhaaldelijk werden overschreden. De provincie plaatste Thermphos onder verscherpt toezicht en dreigde de fabriek te sluiten als het zich niet aan de milieu- en veiligheidsnormen zou houden. Om binnen de normen te blijven, ging de fabriek op 60 procent van zijn capaciteit draaien. Algemeen directeur Rob de Ruiter deze week in NRC Handelsblad:

“Daardoor ging de totale efficiency van het bedrijf naar beneden, en waren we ook niet meer rendabel.”

Een ander groot probleem was dat een concurrent in Kazachstan fosfor tegen een goedkopere prijs op de Europese markt aanbiedt. Thermphos verloor tussen 2008 en 2011 zo’n 30 procent marktaandeel aan de Kazachen.

‘Kans op doorstart door overname klein’

De kans dat Thermphos uit Vlissingen door een overname een doorstart kan maken is klein, meldde de Zeeuwse krant PZC vanochtend op basis van documenten van het ministerie van Economische Zaken. Oud-minister Verhagen heeft steeds gezegd dat hij zijn uiterste best zou doen om de fabriek en de 450 banen te behouden. In het document staat volgens PZC dat er niet veel verwacht wordt van de inspanningen van het ministerie.

De bewindvoerder zei vorige week nog dat er serieuze interesse bestaat voor een overname van Thermphos. Ook directeur De Ruiter stelde vorige week dat er veel kandidaten zijn voor overname van de fosforfabriek.

Gisteravond meldde RTL Nieuws dat zonder overnamekandidaat de overheid de schoonmaakkosten moet betalen voor het radioactieve materiaal dat in de fabriek ligt. Mogelijk een miljoenenstrop.