Forse stijging gedwongen veiling huizen

De malaise op de Nederlandse huizenmarkt neemt verder toe. Het aantal executieveilingen is het laatste decennium verviervoudigd en de gemiddelde huizenprijs daalt verder. De prijs lag vorige maand 8 procent lager dan in dezelfde maand vorig jaar. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vanochtend bekendgemaakt.

Dit jaar worden naar verwachting ruim 2.500 huizen geveild, omdat de eigenaren in betalingsproblemen zijn gekomen. Vorig jaar waren dat er circa 1.900, tien jaar geleden zeshonderd. Dat blijkt uit cijfers van de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie.

Huizenveilingen komen volgens de notarissen voor onder alle lagen van de bevolking en bij alle woningtypes, van rijtjeshuizen tot kapitale villa’s. Een nieuwe groep van huiseigenaren die tot een executieveiling gedwongen wordt, zijn de bezitters van twee woningen. Zij kochten al een nieuw huis en gokten tevergeefs op de verkoop van de oude woning.

Gedwongen huizenveilingen gaan er steeds professioneler aan toe. Vijftien jaar geleden kregen notarissen zo af en toe een veilingopdracht binnen. Dan volgde een advertentie in het regionale dagblad en werd een zaaltje in een kroeg afgehuurd. Gewoonlijk kwamen daar maximaal tien bieders op af, voornamelijk handelaren. Nu werken notarissen met de Stichting Regioveilingen. De stichting zorgt voor een advertentie met alle te veilen huizen in de regio. Ze regelt een grote zaal en veilingmeester en maakt bieden via internet mogelijk. Particulieren bieden vaker mee.

Volgens de CBS-cijfers van vanochtend ligt de gemiddelde huizenprijs nu op het niveau van begin 2004. Ten opzichte van de meest recente piek, in 2008, is de gemiddelde prijs met ruim 16 procent gedaald. Behalve de prijs is ook het aantal verkopen teruggelopen. Tot nu toe zijn er dit jaar 90.000 woningen verkocht, ruim 8 procent minder dan in dezelfde periode vorig jaar.