Een wachtwoord voor al je wachtwoorden

APP

LockIt

iPhone en iPad, 1,79 euro**

Je weet best dat je overal een ander wachtwoord voor zou moeten hebben, maar het gebeurt niet omdat je ze dan steeds vergeet. Dus: één wachtwoord voor al je sociale netwerken en je bankrekening? Gevaarlijk! Opschrijven mag ook al niet. Hoe moet het dan?

Met een wachtwoordmanager, bijvoorbeeld. Die zijn er in overvloed, maar we zijn op zoek naar de meest betrouwbare. 1Password en LastPass worden geroemd, maar die zijn duur. Een mooie instapoptie leek Lockit, van Nederlandse makelij en slechts 1,79 euro.

Al die wachtwoordapps werken in grote lijnen hetzelfde: je kiest één master password om alle andere achter te verbergen. Dat is ook bij LockIt de eerste stap. Daarna voeg je een voor een je sites toe. LockIt bedenkt per website een moeilijk te kraken wachtwoord (denk aan iets als A65iNHi4roM) en slaat dat veilig op. Wil je voortaan inloggen bij een van de sites, dan pak je de app erbij. Om te voorkomen dat je zonder wachtwoorden zit als je je telefoon kwijtraakt, kun je synchroniseren via iCloud. Zo kun je de app ook op een ander iOS-apparaat installeren en alles terughalen.

Daar gaat het mis. Als je de iPad-app voor het eerst opstart en probeert te synchroniseren, overschrijft hij alles wat je op de iPhone al ingevoerd hebt. De app denkt namelijk onterecht dat dat ‘lege’ bestand de nieuwste versie is en stuurt hem door. Beide apparaten leeg en alle wachtwoorden weg.

Oftewel: LockIt toont zich voorlopig niet de meest betrouwbare app. Misschien toch maar een duurder alternatief proberen.

    • Peter Zantingh