Deel van asielzoekers tentenkamp Amsterdam in hongerstaking

De uitgeprocedeerde asielzoekers in het tentenkamp aan de Notweg in Amsterdam-Osdorp. Foto ANP / Marcel Antonisse

Een deel van de uitgeprocedeerde asielzoekers in het tentenkamp in Amsterdam is in hongerstaking gegaan. Dat laten de bewoners van het kamp aan de Notweg weten op hun website. Ze eisen een oplossing van de overheid.

“Het enige dat de overheid ons biedt, is ons wegstoppen in een AZC voor één maand, om ons vervolgens op weer op straat te gooien als we deportatie niet accepteren. Dit is onacceptabel.”

De asielzoekers zeggen dat de meerderheid meedoet aan de hongerstaking.

“In hongerstaking gaan in de winter, in een tentenkamp, met al veel mensen ziek, is levensgevaarlijk. We hopen dat de regering eindelijk onze wanhoop begrijpt en onze roep om hulp.”

Van der Laan botst met Teeven

Burgemeester van Amsterdam Eberhard van der Laan wil dat het tentenkamp eind volgende week is opgedoekt. Voor de 88 uitgeprocedeerde asielzoekers in het kamp heeft Van der Laan tien gemeenten gevonden die ze tijdelijk willen opvangen op basis van “een sobere bed-bad-broodvoorziening”. Het aanbod maakt deel uit van de “humane oplossing” die de burgemeester de gemeenteraad had toegezegd.

“Ze krijgen de kans op kracht te komen, omdat velen van hen sterk verzwakt of ziek zijn na twee maanden verblijf in het tentenkamp.” - woordvoerder van Van der Laan

Staatssecretaris Teeven vindt de tijdelijke opvang “niet verstandig” en is “niet akkoord” met het aanbod, aldus zijn woordvoerder vandaag in NRC Handelsblad. Volgens Teeven biedt Van der Laan “perspectief waar geen perspectief is”. Teeven kan het aanbod echter niet tegenhouden. Daarnaast stelt een woordvoerder van Van der Laan juist dat er “goed en helder” overleg heeft plaatsgevonden met Teeven.

Volgende week beslist de rechter in een kort geding over de ontruiming van het tentenkamp in Amsterdam Osdorp.