De Champions League-avond in twee momenten: schoonheid en vuil spel

Nordsjaelland-verdediger Michael Parkhurst reageert op Sjaktar-aanvaller Adriano, die zojuist een controversieel doelpunt gemaakt heeft.
Nordsjaelland-verdediger Michael Parkhurst reageert op Sjaktar-aanvaller Adriano, die zojuist een controversieel doelpunt gemaakt heeft. Foto AP / Lars Poulsen

Nog even terug naar gisteravond, naar het voetbal: de Champions League kent inmiddels de namen van zeven van zijn zestien achtstefinalisten. Gisteren plaatsten onder meer Barcelona (met een bij vlagen geniale Iniesta) en Sjaktar Donetsk (met onsportief spel) zich voor de volgende ronde. Dat ging zo.

Barcelona wint, Iniesta baltovert bij de cornervlag

Barcelona won relatief gemakkelijk met 0-3 bij Spartak Moskou. Dani Alves opende de score en nog voor rust had Lionel Messi ook zijn stempel op de wedstrijd gedrukt met twee goals. In de tweede helft hielden beide keepers hun doel schoon.

Een van de hoogtepunten was deze schitterende balbeheersing van Iniesta, die bij de cornervlag meerdere Spartak-spelers in de luren legde. Hier als animated gif, zodat je er eindeloos naar kunt kijken:

Iniesta

Sjaktar wint, Adriano scoort erg onsportief doelpunt

Het zal het meest besproken moment van de speelronde geweest zijn: hoe Adriano voor Sjaktar de gelijkmaker maakte. Uit sportiviteit schiet een ploeggenoot na een blessure de bal richting de doelman van tegenstander en thuisploeg FC Nordsjælland (het staat dan 1-0 voor Nordsjælland), maar Adriano besluit erachteraan te lopen en er alsnog een doelpunt van te maken. Het werd uiteindelijk 2-5 en ook Sjaktar gaat daarmee naar de volgende ronde.

Daarna een mogelijk nog vreemder tafereel: er zijn Sjaktar-spelers die uit medeleven blijven staan na de aftrap, zodat Nordsjælland weer kan scoren en het ‘vuile’ doelpunt ongedaan gemaakt kan worden met een nieuwe tegentreffer. De eerste paar spelers doen dat, tot iemand toch maar ingrijpt. Een gesprek erover - met beelden van het doelpunt en de nasleep - bij de Belgische televisie:

http://youtu.be/emolGPPLlm4

En de hele NOS-samenvatting:

Meer samenvattingen van gisteravond zijn hier te vinden.

Ook Bayern München, Valencia en Manchester United zijn geplaatst voor de achtste finales. Uit de andere vier poules, die vanavond nog in actie komen, zullen sowieso FC Porto en Málaga doorstoten naar de laatste zestien. Ajax, de enige Nederlandse ploeg die meedoet, staat derde en speelt thuis tegen Borussia Dortmund, dat eerste staat.