David Beckham wil nog één keer nieuwe uitdaging

FILE - In this Nov. 18, 2012, file photo, Los Angeles Galaxy's David Beckham appears on the pitch before their MLS Western Conference championship soccer match against the Seattle Sounders in Seattle. Beckham and the Galaxy announced Monday that he will play his final match for the club in the MLS Cup next month. Los Angeles is scheduled to face Houston for the MLS title on Dec. 1. (AP Photo/Ted S. Warren, File) AP

David Beckham, de man die het soccer populairder maakte in de VS, gaat weg bij LA Galaxy.

Rotterdam. David Beckham gaat weg bij de Amerikaanse club LA Galaxy. De 37-jarige Engelsman wil namelijk „nog één keer een andere uitdaging zoeken” voordat hij stopt met voetballen, verklaarde Beckham. De wedstrijd op 1 december tegen Houston Dynamo om de MLS Cup, de finale van het seizoen tussen de beste ploeg uit het westen en die uit het oosten van de VS, wordt zijn laatste optreden voor de profclub uit Californië.

Beckham vertrok zes jaar geleden naar Amerika. Mede dankzij de oud-vedette van Manchester United, Real Madrid en AC Milan werd voetbal in de VS elk jaar populairder. Speciaal voor hem werd de Designated Player Rule, ook wel de Beckham-regel, geïntroduceerd die clubs in staat stelt een voetballer met extra kwaliteiten te contracteren zonder te voldoen aan het salarisplafond dat elke Amerikaanse club moet nakomen. Hij was de eerste designated player in de voetbalcompetitie MLS en de Engelse middenvelder zette een ‘trend’; veel Europese spelers volgden zijn voorbeeld en kwamen naar de MLS. Zo zijn bijvoorbeeld Robbie Keane, Christian Wilhelmsson en Landon Donovan ploeggenoten bij LA Galaxy.

Maar ondanks Beckhams inbreng blijft het Europese soccer in de schaduw staan van de typisch Noord-Amerikaanse volkssporten honkbal, basketbal, ijshockey en American football. NRC