Malaise op huizenmarkt neemt toe - prijzen bijna acht procent lager

Verkochte bestaande koopwoningen waren in oktober 7,8 procent goedkoper dan in oktober 2011. Foto NRC / Arjan de Jongh

De malaise op de Nederlandse huizenmarkt neemt verder toe. Het aantal executieveilingen is het laatste decennium verviervoudigd en de gemiddelde huizenprijs daalt verder. De prijs lag vorige maand 7,8 procent lager dan in dezelfde maand vorig jaar. Dat heeft het CBS bekendgemaakt.

De prijzen lagen door de daling met 7,8 procent op het niveau van begin 2004. Sinds augustus 2008, toen de prijzen piekten, bedraagt de prijsdaling ruim zestien procent. Uit cijfers van de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie blijkt dat dit jaar naar verwachting ruim 2.500 huizen worden geveild, omdat de eigenaren in betalingsproblemen zijn gekomen. Vorig jaar waren dat er circa 1.900, tien jaar geleden zeshonderd.

De grootste hypotheekverstrekker van Nederland, Rabobank, meldde begin deze week een verdere prijsdaling te verwachten. De economen van de bank voorzien voor volgend jaar een daling op jaarbasis van zeven procent.

“Zolang de huidige mismatch tussen vraag en aanbod op de Nederlandse woningmarkt blijft bestaan, zullen de huizenprijzen blijven dalen en zal het aantal verkochte woningen laag blijven.” - Rabobank.

In de eerste tien maanden van dit jaar wisselden negentigduizend woningen van eigenaar, meldt het CBS . Ook dat is een daling van ruim acht procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.