Computerfabrikanten klagen de Staat aan om thuiskopieheffing

ROTTERDAM- Vrouwe Justitia op het gerechtsgebouw aan de Noordsingel in Rotterdam. foto Ed Oudenaarden /ANP
ROTTERDAM- Vrouwe Justitia op het gerechtsgebouw aan de Noordsingel in Rotterdam. foto Ed Oudenaarden /ANP Verschillende computer- en electronicafabrikanten klagen de Nederlandse Staat aan. Foto ANP / Ed Oudenaarden

Dell, HP, Acer, Imation, Samsung en anderen slepen de Staat en Stichting de Thuiskopie voor de rechter. De schade van de nieuwe thuiskopieheffing zal volgens hen tientallen miljoenen bedragen. Dat meldt Webwereld.

Eind oktober maakte de regering de nieuwe tarieven voor de thuiskopieheffing bekend, waardoor bijvoorbeeld smartphones, mp-3 spelers, laptops, pc’s en tablets in 2013 maximaal vijf euro duurder worden. Europese regels bepalen dat de entertainmentbranche recht heeft op compensatie voor het maken van kopieën. Het precieze bedrag hangt af van de opslagcapaciteit. De aangekondigde regeling is tijdelijk en duurt een jaar.

Nu hebben de internationale computer- en electronicafabrikanten de Nederlandse Staat en Thuiskopie gedagvaard. De Staat houden zij verantwoordelijk voor schade als gevolg van de nieuwe heffing en de Stichting is gedagvaard om geïnd geld terug te betalen aan de fabrikanten. Webwereld heeft de dagvaarding ingezien.

‘De heffing is uit de lucht gegrepen’

Stichting Thuiskopie, die het innen van de thuiskopieheffingen op blanco beeld- en geluidsdragers verzorgt, wil in 2013 60 miljoen euro heffen. De stichting wil de heffingen al jarenlang uitbreiden naar andere informatiedragers dan blanco cd- en dvd-schijfjes.

De fabrikanten vinden de heffing echter “uit de lucht gegrepen”. De schade van het privékopiëren zou veel lager zijn dan die 60 miljoen.

Bovendien zou de techsector geen inspraak in de regeling hebben gehad, meldt Webwereld. De regeling zou onrechtmatig zijn en daarom moet de Staat voor de kosten opdraaien.

‘Deze beslissing leidt tot handelsbarrières’

Vorige week stuurde de branche al een brandbrief aan staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie, waarin de bedrijven verzochten om in gesprek te gaan. Ze schrijven:

“Volgens ons zal deze beslissing, als hij wordt toegepast, ons verhinderen onze klanten in Nederland te bedienen en zal hij de kosten van digitale technologie doen stijgen. Bovendien zal dit leiden tot handelsbarrières en ernstige belemmeringen voor opererende logistieke centra en distributiecentra in Nederland.”

Ook zegt de sector in de brief te twijfelen aan de legaliteit van de heffing. De brief is ondertekend door onder andere Dell, Fujitsu, Intel, Nokia, Panasonic en Samsung. Daarop volgt nu dus deze dagvaarding.