Commissaris van Fugro koopt aandelen bij in bedrijf

Oud-topman Gert-Jan Kramer, tot 2006 directievoorzitter en sindsdien commissaris van bodemonderzoeker Fugro, heeft begin deze week voor 6,5 miljoen euro extra aandelen in de onderneming gekocht. De commissaris, die al langer een belang van 5 procent in Fugro bezit, heeft de aandelen gekocht op het moment dat het bedrijf onder vuur ligt.

De aandelenkoers van Fugro kelderde eerder deze week nadat de onderneming waarschuwde dat de winst lager uitvalt dan verwacht. Ook werd toen aangekondigd dat de net aangetreden bestuursvoorzitter Arnold Steenbakker het bedrijf per direct verlaat. Steenbakker vertrekt na negen maanden als topman vanwege „verschillen in visie over het te voeren beleid”. Wat die verschillen van inzicht zijn is onduidelijk.

Bestuurders van Fugro baarden de afgelopen maanden opzien met hun aandelentransacties. Zij verkochten aandelen in het bedrijf, juist op het moment dat de onderneming met een strategische koerswijziging bezig is. Dat wordt door beleggers niet als een teken van vertrouwen gezien.

Fugro is bezig met de verkoop van een dochterbedrijf dat zich toelegt op seismologisch onderzoek. Met een verkoopbedrag van 1,2 miljard stoot Fugro hiermee een onderdeel af dat ruim eenderde van de beurswaarde vertegenwoordigt. Het bedrijf stoot dit onderdeel af omdat het marktleiderschap ambieert en niet de grootste is op dit terrein. De opbrengst wil Fugro gebruiken om op andere terreinen sneller te groeien.

Vlak voordat Fugro zijn tegenvallende winst en bestuurscrisis bekendmaakte verlaagde ING zijn belang in de bodemonderzoeker. Het uitgebreide pakket van commissaris Kramer vertegenwoordigt een waarde van circa 170 miljoen euro.