Clinton gearriveerd in Egypte, noemt aanslag Tel Aviv terrorisme

Clinton met de Palestijnse president Mahmoud Abbas, die ze eerder vandaag sprak in Ramallah. Ook sprak ze vandaag met Netanyahu, voordat ze naar Egypte vloog voor overleg met Morsi.
Clinton met de Palestijnse president Mahmoud Abbas, die ze eerder vandaag sprak in Ramallah. Ook sprak ze vandaag met Netanyahu, voordat ze naar Egypte vloog voor overleg met Morsi. Foto AP / Alaa Badarneh

Hillary Clinton is in Egypte geland voor gesprekken met president Morsi over een mogelijke wapenstilstand tussen Hamas en Israël.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken vertrok eerder vandaag uit Israël, waar ze met premier Netanyahu sprak. Ook had ze vandaag overleg met de Palestijnse president Mahmoud Abbas.

Gesprekken over een staakt-het-vuren leken gisteren vruchtbaar te zijn, maar een definitief bestand bleef uit. De aanslag op een bus in Tel Aviv eerder vandaag is een nieuwe tegenslag op weg naar het neerleggen van de wapens.

Explosie op bus in Tel Aviv is ‘terroristische aanslag’

De aanslag in Tel Aviv, waarbij minstens 21 mensen gewond raakten, is volgens Clinton een terroristische aanslag. Ze zei dat de VS de bomaanslag ‘sterk veroordeelt’.

Uit de verklaring:

“The United States strongly condemns this terrorist attack and our thoughts and prayers are with the victims and the people of Israel. As I arrive in Cairo, I am closely monitoring reports from Tel Aviv, and we will stay in close contact with Prime Minister Netanyahu’s team. The United States stands ready to provide any assistance that Israel requires.”

De pogingen om tot een wapenstilstand te komen, vinden plaats terwijl duizenden Israëlische troepen aan de grens met Gaza klaarstaan voor een grondoffensief. Al een week bestookt Israël Palestijnse militanten in Gaza, nadat van die kant aanhoudend raketten richting Israël geschoten werden. Er zijn in de afgelopen week 135 Palestijnen en vijf Israëliers omgekomen bij het geweld.