Chemisch bedrijf Organik Kimya deels stilgelegd door inspectie

Chemiebedrijf Organik Kimya in het Botlekgebied bij Rotterdam is stilgelegd. Het bedrijf kan de veiligheid in de controlekamer ‘volstrekt onvoldoende’ garanderen, dat meldt de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid vandaag.

Foto ANP / Lex van Lieshout
Foto ANP / Lex van Lieshout Foto ANP / Lex van Lieshout

Chemiebedrijf Organik Kimya in het Botlekgebied bij Rotterdam is deels stilgelegd. Het bedrijf kan de veiligheid in de controlekamer ‘volstrekt onvoldoende’ garanderen, dat meldt de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid vandaag.

Een team toezichtouders van onder meer de Inspectie SWZ, het waterschap Hollandse Delta, Milieudienst DCMR, Rijkswaterstaat hielden 9 november een onaangekondigde nachtelijke inspectie bij het bedrijf. De inspecteurs constateerden tekortkomingen op het gebied van veiligheid. Ook werd vervuild afvalwater onbeheerst geloosd. De DCMR constateerde ook overtredingen bij de opslag en etikettering van gevaarlijke stoffen.

De inspectie tilt echter vooral zwaar aan de toestand in de controlekamer van het bedrijf, waarvandaan de chemische processen worden aangestuurd. Bij een incident met gevaarlijke stoffen kunnen volgens de inspectie grote risico’s voor de werknemers in deze kamer ontstaan. Daarop heeft de inspectie deze controlekamer van het bedrijf stilgelegd.

Bedrijf was eerder al onveilig verklaard

Organik Kimya maakt onder meer polymeeremulsies en speciale chemicaliën. Het in 1965 opgerichte bedrijf gebruikt daarbij gevaarlijke stoffen in grote hoeveelheden. Het bedrijf kwam vorig jaar ook al op een zwarte lijst te staan van bedrijven waar de veiligheid onder de maat is, na een quickscan onder vierhonderd bedrijven. Aanleiding voor die scan was de brand bij Chemie-Pack in Moerdijk.

Organik Kimya mag pas weer de werkzaamheden hervatten als kan worden aangetoond dat werknemers in de controlekamer geen risico meer lopen.