Chelsea ontslaat trainer Di Matteo na pijnlijk verlies

De ontslagen trainer Roberto Di Matteo, gisteravond tijdens de verloren wedstrijd tussen Juventus en Chelsea.
De ontslagen trainer Roberto Di Matteo, gisteravond tijdens de verloren wedstrijd tussen Juventus en Chelsea. Foto AFP / Giuseppe Cacace

Roberto di Matteo is ontslagen als trainer van Chelsea. De 42-jarige Italiaan krijgt de rekening gepresenteerd voor de pijnlijke 3-0 nederlaag tegen Juventus in de Champions League gisteren. Daardoor is de kans groot dat de titelhouder in de eerste ronde wordt uitgeschakeld.

Dat meldt de Engelse voetbalclub op de eigen website.

“The team’s recent performances and results have not been good enough and the owner and the Board felt that a change was necessary now to keep the club moving in the right direction as we head into a vitally important part of the season.” - verklaring Chelsea

Bekijk hier de samenvatting van de wedstrijd tussen Juventus en Chelsea:

Het gaat niet alleen slecht in de Champions League, ook in de Premier League gaat het Chelsea niet voor de wind. In de laatste vijf duels werden slechts twee punten gepakt. De voormalige middenvelder, die tussen 1996 en 2001 voor Chelsea speelde, had nog een contract tot de zomer van 2014.

En vorig jaar was hij nog de held

Vorig jaar was de Italiaan nog de grote man bij The Blues, omdat hij een vrijwel zekere uitschakeling in de Champions League omboog en vervolgens het belangrijkste clubtoernooi zelfs won met de ploeg.

Chelsea ontsloeg destijds trainer André Villas-Boas omdat er in de achtste finale met 3-1 verloren was van Napoli. Di Matteo nam het roer over als interimtrainer en maakte het verlies ongedaan door in de terugwedstrijd met 4-1 te winnen. Daarna werden Benfica, Barcelona en Bayern München verslagen op weg naar de titel. Ook de FA Cup werd binnengesleept. De verbazingwekkend goede resultaten sinds Di Matteo voor de groep stond zorgden ervoor dat er aan het eind van het seizoen een tweejarig contract klaarlag - maar aan dat dienstverband kwam vandaag dus, nog geen half jaar later, alweer een einde.

Straks misschien Guardiola?

Het lijkt erop dat Chelsea zijn zinnen heeft gezet op Pep Guardiola, de trainer die Barcelona naar grote triomfen leidde en aan het eind van het vorig seizoen opstapte omdat hij rust wilde. De Spanjaard zou na een jaar sabbatical wel weer aan het werk willen, maar Chelsea zal concurrentie krijgen van Manchester City.

Tom van Hulsen, adjunct-hoofdredacteur van Voetbal International:

Twitter avatar tomvanhulsen Tom van Hulsen Chelsea wil eerst een tussenpaus, om daarna waarschijnlijk te gaan praten met Pep Guardiola. Daarbij heeft het wel concurrentie van Man City

Ook Rafael Benitez en Harry Redknapp worden genoemd als mogelijke opvolgers van Di Matteo.