buzz

FILE - This publicity file photo released by Warner Bros., shows the character Gollum voiced by Andy Serkis in a scene from the fantasy adventure "The Hobbit: An Unexpected Journey." Dolby Laboratories Inc. and director Peter Jackson's Park Road Post Production announced Wednesday, Oct. 24, 2012 that "The Hobbit: An Unexpected Journey" will be mixed and released in Dolby Atmos. The first of three films in “The Hobbit” series is slated to be released Dec. 14, 2012. (AP Photo/Warner Bros., File) AP

‘The Hobbit’ onder vuur van dierenbeschermers

PETA, de Amerikaanse organisatie tegen dierenleed, zal op 14 december protesteren bij de première van The Hobbit: An Unexpected Journey, deel één van de langverwachte trilogie die zich zestig jaar voor Lord of the Rings afspeelt. PETA roept via persbureau AP op tot een boycot omdat 27 dieracteurs – de paarden Claire, Doofus en Zeppelin plus twee dozijn anonieme schapen en geiten – onder verdachte omstandigheden overleden sinds het begin van de opnames. Tevens kwamen twaalf kippen om na een geschil met loslopende honden en verkommerde een groep ongeschoren schapen in de zomerhitte. Volgens een klokkenluider ging het op de filmset prima, maar was het op de boerderij waar de ruim 150 dieren waren gehuisvest, een rommeltje van te steile hellingen, moddergaten en kapotte hekken. Een woordvoerder van The Hobbit erkent op AP dat er problemen waren, maar dat na de dood van twee paarden de omstandigheden verbeterden. Regisseur Peter Jackson ontkent in een verklaring alles. Hij deed zijn uiterste best, en hoort nu pas voor het eerst van de aantijgingen.

Geen Jezusfilm

Gehoord: Paul Verhoeven ziet af van een film over Jezus. In juni kwam, rijkelijk prematuur volgens Verhoeven, het nieuws de wereld in dat producent Chris Hanley scriptschrijver Roger Avery (Pulp Fiction) aan het werk had gezet om Verhoevens tegendraadse biografie over Jezus van Nazareth tot script te bewerken. Diens ‘outline’ kon de Nederlandse regisseur evenwel niet bekoren, zei hij onlangs in het Ketelhuis. Avery week niet zozeer af van Verhoevens radicale visie op Jezus: een bekeerde zondaar die van boeteprediker evolueert tot gewapend revolutionair. Het probleem was eerder dat hij slaafs en ongeïnspireerd het boek volgde, aldus Verhoeven. Bovendien: Jezus blijft een gevaarlijk onderwerp in Amerika. „Ze schieten je zomaar dood, nietwaar?”

Copycat-massamoord

Een bedenkelijke trend: CBS News meldde maandag de arrestatie van de 20-jarige Blaec Lammers in Bolivar, Missouri. Lammers zou hebben bekend dat hij een bloedbad wilde aanrichten tijdens een zondagvoorstelling van The Twillight Saga: Breaking Dawn - Part 2. Het plan was daarna huis te houden in een Walmart, waar hij in 2009 een werknemer had bedreigd. Lammers kocht vorige week, ondanks een geschiedenis van psychiatrische problemen legaal twee automatische geweren en munitie. Volgens de dagvaarding ziet hij James Holmes als voorbeeld. Holmes schoot op 20 juli 12 bioscoopgangers dood en verwondde er 58 bij de Batman-film The Dark Knight Rises.

The Beatles Live!

A Hard Days Night van Richard Lester toonde in 1964 Beatlemania vanuit het perspectief van de ‘Fab Four’. OVOW Productions, een productiebedrijf in Toronto, mag nu van Apple Corps een film over The Beatles maken vanuit het oogpunt van de krijsende fans. Het bedrijf is voor de documentaire The Beatles Live! op zoek in beeldarchieven, maar men zoekt ook amateuropnames. „Kleurenfilm heeft de hoogste prioriteit”, maar ook geluidsopnames, foto’s en verhalen zijn welkom, aldus de website thebeatlesliveproject.com. Deze „wereldwijde, collectieve zoektocht naar verborgen film” beslaat de periode tussen oktober 1963, toen de term Beatlemania opdook, en 29 augustus 1966, toen de Beatles met een concert in het Candlestick Park in San Francisco een punt zetten achter liveoptredens: ze kwamen doorgaans nauwelijks boven het gegil uit. De research voor The Beatles Live! duurt tot eind dit jaar: volgend jaar is het vijftig jaar Beatlemania. Het project markeert een trend in crowdsourcing: een week geleden vroeg Bruce Springsteen fans ook al om amateurbeelden van ‘The Boss’ beschikbaar te stellen voor de documentaire Springsteen and I.

Race om Brian Epstein

Houdt het dan nooit op, zou Carice van Houten zeggen. Nu werken er weer twee filmploegen aan een verfilming van het leven van Brian Epstein, de manager die The Beatles groot maakte, maar in 1967 overleed aan een overdosis slaappillen. Tom Hanks lijkt als producent vooralsnog de beste papieren te hebben: zijn hoofdrolspeler staat al klaar in de persoon van Benedict Cumberbatch (War Horse). Ook in voorbereiding: The Fifth Beatle, naar een script gebaseerd op een stripalbum van Vivek Tiwary. Nog zonder cast, wel zijn de rechten op gebruik van Beatlessongs al geregeld.

Steve Jobs in drie scènes

In de race om de eerste Steve Jobs-film te maken, liet gelauwerd scripsschrijver Aaron Sorkin (The Social Network) deze week van zich horen. Zijn ‘biopic’ wordt geen ‘wieg tot graf’, maar zal bestaan uit drie lange scènes: Jobs voor de lancering van Mac, NeXT (het bedrijf dat hij oprichtte na zijn vertrek bij Apple) en iPod. Een film met Ashton Kutcher over Steve Job’ jonge jaren - van hippie tot CEO - is iets verder gevorderd.