Burger heeft geen idee van zorgkosten

Burgers hebben geen idee hoeveel geld zij, anderen of het Rijk kwijt zijn aan zorg. Ze weten niet wat medicijnen, dokters en langdurig verblijf in een instelling kosten, en kennen evenmin de premie van hun eigen ziektekostenverzekering of de volksverzekering AWBZ. Ze zouden het wel wíllen weten, zeggen ze, al is het maar om te zien of ziekenhuizen en verpleeginstellingen het juiste bedrag namens hen declareren bij zorgverzekeraar of staat.

Dit is één van de bevindingen die het Sociaal en Cultureel Planbureau vanochtend publiceerde op grond van 31 gesprekken met burgers in verschillende inkomensgroepen.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek maakte vanochtend bekend dat de staat vorig jaar 4,7 miljard uitkeerde aan ‘zorgtoeslag’, 0,9 miljard euro meer dan een jaar eerder. Zes op de tien huishoudens krijgen die toeslag.

De zorgtoeslag is een tegemoetkoming aan burgers met een laag inkomen om de kosten van de verplichte zorgverzekering enigszins te compenseren. De toeslag zou volgens het regeerakkoord verdwijnen, om het rondpompen van geld te beperken. Maar na de recente ophef over de gestegen zorgpremies blijft de zorgtoeslag bestaan.