Brooks en Coulson: nu ook omkoping

Rebekah Brooks en Andy Coulson zijn aangeklaagd voor omkoping van ambtenaren. De twee voormalige vertrouwelingen van de Britse premier David Cameron en leidinggevenden van de Britse krantendivisie van Rupert Murdochs mediaconcern News Corp zouden overheidsdienaren forse bedragen hebben betaald voor verhalen en informatie.

Dat heeft het Britse openbaar ministerie gisteren bekendgemaakt. Naast Rebekah Brooks en Andy Coulson zijn nog drie anderen in staat van beschuldiging gesteld.

Volgens de aanklagers heeft Brooks, een buurvrouw en een goede vriendin van premier Cameron, samengezworen met journalist John Kay. In totaal werd honderdduizend pond (ruim 124 duizend euro) overgemaakt naar ambtenaar Bettina Jordan Barber, die bij het Britse ministerie van Defensie werkte. In ruil daarvoor leverde Barber een gestage stroom verhalen die verschenen in Murdochs populaire schandaalkrant The Sun.

Andy Coulson, tot vorig jaar perschef van Cameron, heeft volgens de aanklagers samengespannen met News of the World-journalist Clive Goodman. Ze betaalden ambtenaren om toegang te krijgen tot een soort telefoonboek van het koninklijk huis, het Green Book.

De aanklachten komen voort uit het afluisterschandaal dat vorig jaar aan het licht kwam bij de inmiddels gestaakte tabloid News of the World van Rupert Murdoch. Brooks en Coulson waren onder meer hoofdredacteur van het dagblad.

Het schandaal explodeerde nadat was onthuld dat News of the World stelselmatig voicemails liet hacken en bedragen betaalden om nieuws te krijgen. Verslaggevers zouden de privacy hebben geschonden van zeker zeshonderd slachtoffers, onder wie ministers, bekende acteurs en slachtoffers van misdrijven.

Andy Coulson en Rebekah Brooks zijn al aangeklaagd wegens het afluisteren van telefoons in de periode van 2000 tot 2006. Brooks werd in mei al aangeklaagd voor haar rol in het afluisterschandaal. Toen werd haar belemmering van de rechtsgang ten laste gelegd. Ze had volgens justitie documenten, computers en ander elektronisch materiaal verborgen gehouden voor politierechercheurs en archiefstukken proberen te laten verwijderen uit het hoofdkantoor van News International, de uitgeverij van News of the World.

Brooks (43) stapte in juli vorig jaar op als directeur van de Britse divisie van Murdochs media-imperium News Corp. Enkele dagen later werd ze aangehouden wegens afluisteren en corruptie.