Bestand Gaza houdt redelijk stand - beide partijen claimen overwinning

Hamasleider Khaled Meshaal claimde vanavond op een persconferentie dat Hamas de oorlog gewonnen had. Foto AFP / Gianluigi Guercia

Het staakt-het-vuren tussen Israël en Hamas in Gaza heeft de eerste uren redelijk goed standgehouden. Beide partijen leggen het bestand uit als een overwinning.

Het bestand, dat onder meer zegt dat Israël en de Palestijnse groepen in Gaza de onderlinge vijandigheden moeten staken, werd vanavond om acht uur Nederlandse tijd officieel van kracht. Vlak daarvoor voerde het Israëlische leger nog een aantal luchtaanvallen in Gaza uit. In het eerste uur van het bestand werden ook nog twaalf raketten vanuit Gaza richting het zuiden van Israël geschoten.

Nadat het rustig was geworden, werd het staakt-het-vuren in Gaza gevierd als een grote overwinning. De luidsprekers van moskeeën lieten de boodschap “God is groot, het volk van Gaza heeft gewonnen” omroepen. Niet veel later klonk werd massaal in de lucht geschoten van vreugde en zwaaiden Gazanen op straat met Palestijnse vlaggen.

Israël: doelen bereikt, maar mogelijk opnieuw ingrijpen

De Israëlische premier Netanyahu zei vanavond op een persconferentie dat hij het staakt-het-vuren een kans wil geven, maar waarschuwde dat Israël niet zal aarzelen opnieuw militaire actie te ondernemen als de raketbeschietingen aanhouden. Netanyahu hoopt op een goede uitslag bij de parlementsverkiezingen van begin volgend jaar en heeft te maken met de inwoners van het zuiden, die de huidige acties in Gaza niet ver genoeg vonden gaan.

Het Israëlische leger bevestigde vanavond dat operatie Wolkkolom officieel is beëindigd. Volgens het leger heeft Israël al zijn doelen bereikt:

Twitter avatar IDFSpokesperson IDF After 8 days, the IDF has accomplished its goals in Operation Pillar of Defense. A cease-fire agreement has come into effect.
Twitter avatar IDFSpokesperson IDF Over 1,500 terror sites were targeted during Operation Pillar of Defense. The Iron Dome system intercepted 421 rockets fired from #Gaza.

Hamas claimt overwinning en wil bestand respecteren

Op een persbijeenkomst in de Egyptische hoofdstad Kairo claimde Hamasleider Khaled Meshaal eveneens de overwinning. Meshaal zei dat het militaire “avontuur” van de Israëli’s was mislukt. De premier van Gaza, Ismail Haniyeh, prees de inwoners van Gaza voor hun volharding en verzet.

Meshaal zei dat Hamas zich aan het staakt-het-vuren zal houden als Israël Gaza niet meer aanvalt. Ook beweerde Meshaal dat onderdeel van het bestand is dat alle grensovergangen naar Gaza worden geopend. Het is nog niet duidelijk of dat echt zal gebeuren. De verwachting is dat Israël en Hamas daarover de komende tijd verder zullen onderhandelen.

    • Pim van den Dool