Ballen op de trampoline

Alles is leuker op een trampoline. Zelfs trefbal, het klassieke balspelletje dat bij een gemiddelde gymles met een nauwelijks onderdrukte, diepe zucht wordt ontvangen.

Plaats ditzelfde spel in een hal vol trampolines, noem het Ultimate Trampoline Dodgeball en een nieuwe, populaire sport is geboren. Althans, dat laatste hoopt Amerikaan Rick Platt. Hij investeerde de afgelopen tijd flink in de nieuwe sport en organiseerde vorige week de eerste nationale Ultimate Trampoline Dodgeball-kampioenschappen. Het winnende team mocht 25.000 dollar in ontvangst nemen; het toernooi wordt volgende maand op de sportzender van Fox uitgezonden. Dat betekent in Amerika dat de sport zo goed als geaccepteerd is.

UTD ontstond een paar jaar terug per toeval. Zoals meestal bij een ‘ultimate’ sport, waren het skateboarders die op het lumineuze idee kwamen om het klassieke gymspelletje iets op te leuken (lees: risicovoller te maken).

De sport kreeg vorm in een trampolinehal die Platt in 2004 in Las Vegas had opgezet. De Amerikaan had de hal van 1500m2 gebouwd om zijn zelfbedachte sportevenement ‘SkyZone’ te lanceren. Maar het evenement, waarbij topatleten door hoog in de lucht geplaatste hoepels moesten springen, trok geen bezoekers.

Platt stond op het punt zijn verlies te incasseren, tot de lokale skateboarders zijn trampolinehal ontdekten. Binnen een half jaar stond de teller op 10.000 betalende bezoekers. En toen Platts zoon Jeff in 2006 een tweede hal opende in St. Louis, maakte het binnen zes weken winst. Uiteindelijk bouwden de Platts 26 hallen in de Verenigde Staten en Canada.

Waar ondertussen vrijwel iedere sport – van basketbal tot yoga – op de Sky Zone-trampolines wordt beoefend, lijkt trefbal het meest spannende resultaat op te leveren.

Wie tijdens een potje Ultimate Trampoline Dodgeball de bal wil ontwijken, laat zich gewoon achterovervallen (om weer op te veren), maakt een Matrix-waardige salto of springt tegen de muren op. Met vijf spelers aan beide kanten, meerdere ballen op het veld en spelletjes van vier minuten per set, is het zelfs op een klein YouTube-schermpje een visueel spektakel.

Platt meent dan ook dat UTD ‘the next big thing’ wordt, zo zei hij vol vertrouwen tegen de Huffington Post. Vooral omdat iedereen in deze sport kan uitblinken. Platt: „De trampoline maakt iedereen gelijk. Ja, je moet atletisch zijn en een bal kunnen gooien, maar als je niet behendig bent op de trampoline, lig je zo uit het spel.”

Foto’s en filmpjes op ultimatetrampolinedodgeball.com

    • Anke Meijer