Alles is uitgeknepen zuurkool

Afgelopen maandag ging in 57 bioscopen de film Alles is Familie in première. En gezien de eerste reacties zou het wel eens net zo’n klapper kunnen gaan worden als de charmante en succesvolle voorganger Alles is liefde. Wat de titel precies betekent is me niet duidelijk. Volgens mij is alles helemaal niet familie. Ik noem maar wat, de spin die zich al drie maanden voor mijn keukenraam ophoudt en die ik niet durf weg te halen omdat hij angstaanjagend dik en harig is, beschouw ik bijvoorbeeld niet als familie. Maar ik snap wel dat de kreet in deze periode van het jaar, als de dagen korter worden, de nachten kouder en de feestdagen lonken, exact de juiste gevoelens oproept. In deze barre tijden wil iedereen wel eens wat anders horen dan: ‘Alles is crisis’ of ‘Alles is hypotheekschuld’.

Om het familiegevoel nog wat aan te zetten, is er ook een kookboek verschenen met favoriete recepten van de personages uit de film. Voor de echte culi’s is dit boek niet gemaakt, daarvoor zijn de gerechten (pannenkoeken, tortilla, tomatensoep) te eenvoudig en basaal. Al staan er wel twee meer gecompliceerde, feestelijke bijdragen in van chef-kok Jonnie Boer, in wiens restaurant De Librije een aantal scènes werd opgenomen. Het Alles is familie Kookboek van Kim van Kooten, Jara Lucieer en Huib Stam (uitgeverij Carrera) staat vol vrolijke verhalen en foto’s van acteurs achter de schermen en lijkt me een prima cadeau voor beginnende koks – kinderen die het huis uit gaan bijvoorbeeld. Die kunnen erin lezen hoe je uiensoep, hachee of een steak béarnaise met friet bereidt. Bovendien onthult de mater familias uit de film, Jeanette (gespeeld door Martine Bijl), hoe je een fatsoenlijke pan zuurkool op tafel zet. Ik kreeg er zelf meteen ongelofelijk veel trek in.

Laat de ui in een grote braadpan glazig worden in het ganzenvet. Proef de goed uitgeknepen zuurkool. Als die te zuur is: licht afspoelen met water en weer uitknijpen. Doe de zuurkool in de pan en roer los met een vork. Roer de ui en het vet er goed door. Jeneverbessen, peperkorrels en laurier toevoegen, glas wijn erbij schenken. Leg het zuurkoolspek er alvast op, maar doe de casselerrib en de worst pas 20 minuten voor het opdienen in de pan.

Laat de zuurkool twee uur stoven op een zacht vuurtje, eventueel op een sudderplaatje. Geregeld omscheppen en als het te droog wordt een beetje water of wijn erbij.

Neem het vlees uit de pan en snijdt alles in plakken. Dien de zuurkool op in een grote voorverwarmde schaal, met aardappelpuree en het vlees.