A'dam en Teeven botsen over tentenkamp

Burgemeester Van der Laan van Amsterdam heeft tien gemeenten gevonden die uitgeprocedeerde asielzoekers van het tentenkamp in zijn stad tijdelijk willen opvangen. Maar staatssecretaris Teeven (Justitie en Veiligheid, VVD) is „niet akkoord” met dit plan.

Van der Laan biedt in een brief aan de advocaat van de asielzoekers van het tentenkamp in Amsterdam Osdorp „een sobere bed-bad-broodvoorziening” voor maximaal dertig dagen. „Ze krijgen de kans op kracht te komen, omdat velen van hen sterk verzwakt of ziek zijn na twee maanden verblijf in het tentenkamp”, zegt een woordvoerder van Van der Laan. Het aanbod maakt deel uit van de „humane oplossing” die de burgemeester de gemeenteraad had toegezegd.

Amsterdam zelf heeft plek voor 40 van de 88 uitgeprocedeerde asielzoekers van het tentenkamp en zocht daarom hulp van andere gemeenten. Wie die andere tien gemeenten zijn, wil Van der Laan niet zeggen. „Het is aan de gemeenten zelf dat bekend te maken”, zegt de woordvoerder.

Staatssecretaris Teeven ( vindt de tijdelijke opvang „niet verstandig”, omdat burgemeester Van der Laan, ,,perspectief biedt waar geen perspectief is”, zegt een woordvoerder van Teeven. „Het biedt hoop aan mensen die geen kans hebben op verblijf.” Teeven bood de asielzoekers vorige week ook opvang aan voor maximaal een maand, maar eiste dat ze aan hun terugkeer zouden meewerken. Dat aanbod wezen de asielzoekers af.

Teeven is „niet akkoord” met het aanbod van Van der Laan aan de tentenkampbewoners, zegt zijn woordvoerder. „Maar de burgemeester heeft zijn eigen verantwoordelijkheid in dezen. Teeven kan dit niet tegenhouden.” Een woordvoerder van Van der Laan stelt juist dat er „goed en helder” overleg heeft plaatsgevonden met Teeven. „Hij wist dat we dit aanbod zouden doen.”

Het aanbod van Van der Laan gaat in na de ontruiming van het tentenkamp in Amsterdam Osdorp waar de rechter uiterlijk volgende week woensdag in een kort geding over beslist. De burgemeester besloot eerder dat het tentenkamp moest worden ontruimd wegens de gezondheidstoestand van de bewoners en de toenemende kou.

De tentenkampbewoners hebben tot volgende week woensdag om aan de gemeente te laten weten of ze van de tijdelijke opvang gebruik willen maken.