Aanklager teleurgesteld over vrijspraak Kroatische generaals

Oud-generaal Ante Gotovina na zijn vrijlating bij zijn appartement in Zagreb. Foto AFP

De hoofdaanklager van het Joegoslaviëtribunaal is teleurgesteld dat rechters van het hof de vonnissen van twee Kroatische generaals hebben vernietigd. Serge Brammertz liet dat vanavond in een verklaring weten, zo meldt persbureau AP.

Generaals Ante Gotovina en Mladen Markac werden vorige week vrijgelaten. In 2011 werden ze wegens oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid nog veroordeeld tot respectievelijk 24 en 18 jaar gevangenisstraf. Ze zouden betrokken zijn geweest bij geweld waardoor tienduizenden Serviërs op de vlucht sloegen en honderden om het leven kwamen.

Brammertz zei zich ervan bewust te zijn dat Servische slachtoffers “niet tevreden zijn over de uitkomst en het gevoel hebben dat hun lijden niet wordt erkend”. Dat is nog zwak uitgedrukt. De vrijlating van de generaals leidde tot grote woede in Servië. De Servische president Tomislav Nikolic noemde de “schandalige” uitspraak van het hof politiek van aard.

Servië opent eigen onderzoek naar misdaden Kroaten

Serviës eigen aanklager voor oorlogsmisdaden, Vladimir Vukcevic, maakte vandaag bekend dat zijn kantoor zes onderzoeken heeft ingesteld naar mogelijke oorlogsmisdaden tegen Serviërs gepleegd tijdens Operatie Storm. Kroatië verdreef tijdens die operatie tienduizenden Serviërs van land waar ze in de beginjaren van de oorlog op de Balkan in de jaren negentig waren gaan wonen.

De aankondiging van de onderzoeken zorgde voor verontwaardiging in Kroatië. Oppositieleider Tomislav Karamarko zei dat “er geen verzoening komt” tussen de bittere rivalen tot Servië erkent dat het tijdens de oorlog de agressor was. Kroaten zien de vrijlating van Gotovina en Markac als een bevestiging van het feit dat hun land in de oorlog slachtoffer was.

Aanklager vraagt mogelijk om herziening vonnis

Brammertz zei vanavond dat zijn kantoor mogelijk om herziening van het vonnis zal vragen. Onder de regels van het hof kan een herziening alleen plaatsvinden als er nieuwe feiten boven tafel komen. Hij drong er bij Kroatië op aan om de misdaden die tijdens Operatie Storm plaatsvonden te onderzoeken. “We vertrouwen erop dat de rechterlijke autoriteiten in Kroatië hun verplichtingen zullen nakomen.”